Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Представљено пет најбољих планских рјешења за пројекат Велика плажа на WТМ у Лондону

Објављено: 10.11.2008. 21:42 Аутор: Насловна страна
Пет финалиста у такмичењу за најбоље планско рјешење - Велика Плажа, одрживи туристички комплекс на приморју, представили су данас члановима жирија планска рјешења у оквиру Wорлд Травел Маркет-а који се одржава у Лондону од 10-13. новембра у Лондону.

Компаније које су презентовале своја рјешења су:
Ван Ден Оевер Зааијер &Партнерс - Холандија
• Цраwфорд Арцхитецтс - САД
• ПРП Арцхитецтс - УК
• Арцхипелагос/Аедас Теам - САД
• СССЦЦМ+ПМ - Италија


Жири у саставу: министар за економски развој Бранимир Гвозденовић; министар туризма и заштите животне средине Предраг Ненезић; градоначелник Општине Улцињ Гзим Хајдинага; потпредсједник за развој и менаџмент пројеката Марриотт Вацатион Цлуб (МВЦ) Мигуел Руано; предсједник Урбан Ланд Института Билл Кистлер, Архитекта партнер у Арцхитецтуре & Урбан Сyстемс Јосеп Ацебилло, који је радио на припреми Барселоне за Олимпијске игре као и Цхарлие Хугхес, предсједник компаније Смарт Футурес из Велике Британије специјализоване за за област одрживог развоја, економског развоја и инвестиционе стратегије како у државном тако и у приватном сектору констатовао је да пет изабраних планских рјешења за Велику Плажу задовољавају високо постављене стандарде жирија у области планирања и архитектуре.

“Рјешења су бирана тако да се у највећој могућој мјери поклапају са визијом Владе Црне Горе, која укључује иновације у области градјевинарства, туризма и енергетске ефикасности, а све са предзнаком заштите животне средине и одрживог развоја. Такодје, Велика плажа ће бити узор туристичког центра и насеља на приморју високе категорије са низом разноврсних намјена и заједничких објеката. Имајући у виду величину, предвиђено је постојање неколико цјелина, од којих ће свака бити на посебан начин специфична и привлачна, али које ће све бити повезане заједничким планом и пројектантским оквиром. Кроз све аспекте изградње и уређења, од фазе израде планова до фазе стварног коришћења и дугорочног управљања провијаваће концепт еколошке, економске и друштвено-културне одрживости, као најважнији елемент. У складу са тим, понуде су морале обухватити барем једну крупну зону изградње средње до високе густине туристичког смјештаја, којим ће се јасно илустровати основни концепт одрживости.” казао је министар за економски развој Бранимир Гвозденовић

Побједник конкурса ће бити проглашен на прес конференцији која ће се одржати сјута, 11. новембра на WТМ-у.

Од пет планерских кућа, двије ће бити одабране за специјалну похвалу, двије ће бити одабране као друго и треће мјесто, а једна ће бити именована за побједника. Побједнику ће припасти 50.000 еура, друго и трећепласираним по 20.000 еура, а добитници специјалних похвала ће добити по 10.000 еура.
Поред наведеног, пет финалиста ће добити могућност да излажу на МИПИМ хоризонс, од 2-4 децембра у Кану, једном од највећих сајмова некретнина на свијету на коме ће, као један од излагача, учествовати и Министарство за економски развој Црне Горе.

Министарство за еконономски развој Црне Горе, у јуну ове године, расписало је конкурс за најбоље планско рјешење Велике плаже, потенцијално највеће греен фиелд инвестиције у Црној Гори. Након претквалификација тј. селекције десет компанија (од преко двадесет пријављених) које су испуниле критеријуме за пролазак у даљу фазу такмичења, изабрани су добили прилику да посјете 13км дугу Велику плажу и у разговору са представницима министарства добију базне информације о визији Владе Црне Горе у односу на овај пројекат, јединствен у Европи. Они су своје понуде доставили закључно са 15. октобром, након чега је 27. октобра међународни жири састављен од експерата и познавалаца ове области донио одлуку о пет компанија које ће наставити такмичење и предтавити се и на WТМ-у.

WТМ се организује сваке године, и представља јединствену прилику у глобалној туристичкој и путној индустрији за сусрете, нетwоркинг и преговарање, а ове године присуствоваће рекордних 48 хиљада професионалаца из области туризма.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?