Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НАЈАВА:ЦРНА ГОРА НА ПРВОМ СВЈЕТСКОМ САЈМУ НЕКРЕТНИНА ЗА РЕГИОНЕ ВИСОКОГ ПОТЕНЦИЈАЛА

Објављено: 29.11.2008. 20:28 Аутор: Насловна страна
Делегација Министарства за економски развој коју предводи министар Бранимир Гвозденовић учествоваће од 2-4 децембра на једном од највећих међународних сајмова некретнина МИПИМ Хоризонс који се одржава у Кану. С обзиром на тежње Црне Горе да постане топ инвестициона дестинација, овај сајам представља добру прилику за пласирање на међународно тржиште и састанке као и повезивање и умрежавање са највећим инвеститорима на пољу некретнина.

На МИПИМ Хоризонс ће се представити осам компанија које су учествовале у презентационом и излагачком дијелу Конференције и сајма о развоју тржишта некретнина која се одржала у Бечићима, 24. октобра. На МИПИМ Хоризонс, компаније ће бити у могућности да поново представе пројекте који су презентовани на конференцији у Будви, а такође, компаније ће бити у могућности да дијеле своје промотивне материјале на инфо-пунктовима у склопу штанда Министарства за економски развој.

Компаније које ће се представити у Кану, односно њихови пројекти су:

-Атлас Група, Атлас Цапитал Центар, Подгорица
-ХЛТ Фонд, Милленниум Цитy, Центре Подгорица
-Бусинесс Арт ДОО, Тхе Роyал Блуе Ресиденце Близикуће, Будва
-Гинтасмонт Инвестмент Цонструцтион & Траде АД, Малл оф Монтенегро, Подгорица
-Вила Парк, ДОО Пеарл Схоре – Ундисцоверед Беаутy Чањ, Бар
-Аматхист ДОО, Мимоса Парк Кумбор, Херцег Нови
-Пројекат Папан До, Бар
-Греен Хоспиталитy, Греен Хоспиталитy Монтенегро, Будва

Осим тога, учешћем на конференцији некретнина у Бечићима пројекти су од стране Министарства директно пријављивани и за спеед матцхинг на конференцији некретнина у Кану гдје су, ради учешћа ма матцхинг-у, компаније морале да продју оцјену међународног жирија. Спеед матцхинг представља сусрет са кључним инвеститорима у неформалном окружењу, гдје се компанијама пружа могућност да у седам минута представе пројекте инвеститорима заинтересованим за откривање нових локација великих инвестиционих потенцијала. Спеед матцхинг ће нашим учесницима омогућити контакт и са искусним хотелијерским предузетницима и великим бројем предузећа на пољу менаџмента хотелима. Презентација компанија на спеед матцхинг-у ће бити подијељена тако да се у једном минуту представе саме компаније, у два минута локација датог пројекта, у три минута сами пројекат, а посљедњи минут је резервисан за објашњење финансијског учинка. Пројекти који су до сада испунили постављене критеријуме за учешће на спеед матцхинг-у су Малл оф Монтенегро-Гинатсмонт-а и Прима-Миллениум цитy центар ХЛТ Фонда. Медјународни жири одлуку о свом избору заснивао је како на техничком и архитектонском квалитету, тако и на инфраструктури и саобраћајном приступу, еколошким и квалитетима одрживости и могућности пласирања и пословања на тржишту.

Министар Бранимир Гвозденовић ће учествовати у свечаној инаугурацији сајма у сриједу, 3. децембра, а биће и учесник Леадерсхип суммит-а, самита у оквиру кога ће бити организовано пет округлих столова. Самит представља добру прилику за окупљање и комуникацију највиших званичника на МИПИМ Хоризонс сајму. Тема самита биће:“ Суочавање са изазовима одрживости-када политичари и професионалци из области некретнина обликују будућност“.

На штанду Министарства за економски развој биће организоване и двије радионице- једна са фокусом на Црну Гору као инвестициону дестинацију, коју ће водити министар Гвозденовић, и друга, са представљањем најрепрезентативнијх пројеката у области некретнина у Црној Гори чији модератор ће бити Цхарлие Хугес, предсједник консултантске компаније Смарт Футурес специјализоване за одрживи развој. Компаније које ће се са својим пројектима представити на другој радионици су: Атлас Гроуп, Бусинесс Арт ДОО, Вила Парк ДОО и Аматхист ДОО.

На штанду Министарства биће изложено и пет финалних радова, који су од стране домаћег и иностраног жирија били оцијењени као најбољи на конкурсу Велика Плажа, одрживи туристички комплекс на приморју, а који је реализован од стране Министарства за економски развој. На конкурсу, рјешења су бирана тако да се у највећој могућој мјери поклапају са визијом Владе Црне Горе која укључује иновације у области градјевинарства, туризма и енергетске ефикасности, а све са предзнаком заштите животне средине и одрживог развоја. Пет планерских компанија су: Ван Ден Оевер Зааијер (Холандија), СССЦЦ+ПМ (Италија), Арцхипелагос Гроуп (САД), Цраwфорд Арцхитецтс (САД) и ПРП Арцхитецтс (Велика Британија).

Министар Бранимир Гвозденовић ће током сајма имати низ билатералних састанака са званичницима и потенцијалним инвеститорима, али и интервјуе са представницима домаћих и иностраних медија којих ће на сајму бити преко стотину, а све у циљу што квалитетнијег и интензивнијег представљања Црне Горе и пројеката који се реализују.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
МИПИМ Хоризонс представља једниствен догађај који се по први пут организује ове године у Кану 2.-4. децембра, а који ће омогућити професионалцима из области некретнина и инвеститорима да се позиционирају на најбрже растућим тржиштима некретнина на простору Средњег Истока, Турске, Централне, Источне и Југоисточне Европе, Русије, Централне Азије и Латинске Америке.

На МИПИМ Хоризонс учествују хотелски оператори, инвеститори у угоститељству и туризму, агенције за некретнине, банке, највеће консултантске компаније у овој области, локалне власти и др. МИПИМ Хоризонс нуди: информације о томе гдје, кад и како улагати у ова тржишта, како ући у најисплативије партнерство, упознавање са развојним иновацијама у области некретнина (са акцентом на финансије, архитектуру и одрживост), као и могућност спеед матцхинг-а однодно, како је већ назначено, сусрета са кључним инвеститорима у неформалном окружењу, гдје се пружа могућност да се у седам минута представе пројекти инвеститорима заинтересованим за откривање нових локација великих инвестиционих потенцијала. Осим наведеног, МИПИМ Хоризонс пружа могућност организовања радионица на штандовима чиме се детаљније истражују и презентују теме кључне за излагача, и привлаче интересенти за пројекте у земљи - излагачу.

Детаљније информације о сајму МИПИМ Хоризонс можете наћи на сајту www.мипимхоризонс.цом

ПР служба министарства за економски развој

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?