Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ЦРНА ГОРА НА ПРВОМ СВЈЕТСКОМ САЈМУ НЕКРЕТНИНА ЗА РЕГИОНЕ ВИСОКОГ ПОТЕНЦИЈАЛА

Објављено: 03.12.2008. 00:36 Аутор: Насловна страна
Министарство за економски развој од 2-4 децембра учествује на једном од највећих међународних сајмова некретнина МИПИМ Хоризонс који се одржава у Кану.

У оквиру сајма, на штанду Министарства за економски развој бројни инвеститори и посјетиоци су се данас упознали са развојним пројектима у Црној Гори, у првом реду са пројектом Велика плажа. Медју уцесницима сајма су инвеститори из Русије, Средњег и Блиског Истока, Јужне Америке и Азије. На штанду Министарства упознати су са развојним могућностима, пословним амбијентом и шансама за улагање у Црну Гору.
На црногорском штанду је представљено 5 најбољих планерских рјешења за пројекат Велика плажа, која су престављена недавно и у Лондону. Такође, потенцијални инвеститори изразили су велико интересовање за 12 пројеката који се представљају у оквиру црногорског штанда, ријеч је о пројектима:
- Атлас Група, Атлас Цапитал Центар, Подгорица
-ХЛТ Фонд, Милленниум Цитy, Центре Подгорица
-Бусинесс Арт ДОО, Тхе Роyал Блуе Ресиденце Близикуће, Будва
-Гинтасмонт Инвестмент Цонструцтион & Траде АД, Малл оф Монтенегро, Подгорица
-Вила Парк, ДОО Пеарл Схоре Ундисцоверед Беаутy Чањ, Бар
-Аматхист ДОО, Мимоса Парк Кумбор, Херцег Нови
-Пројекат Папан До, Бар
-Греен Хоспиталитy, Греен Хоспиталитy Монтенегро, Будва

Наиме, учешћем на конференцији некретнина у Бечићима пројекти су од стране Минстарства директно пријављивани и за спеед матцхинг на конференцији некретнина у Кану гдје су, ради учешћа ма матцхинг-у, компаније морале да продју оцјену међународног жирија. Спеед матцхинг представља сусрет са кључним инвеститорима у неформалном окружењу, гдје се компанијама пружа могућност да се у седам минута представе пројекти инвеститорима заинтересованим за откривање нових локација великих инвестиционих потенцијала. Спеед матцхинг ће нашим учесницима омогућити контакт и са искусним хотелијерским предузетницима и великим бројем предузећа на пољу менаџмента хотелима. Презентација компанија на спеед матцхинг-у ће бити подијељена тако да се у једном минуту представе саме компаније, у два минута локација датог пројекта, у три минута сами пројекат, а посљедњи минут је резервисан за објашњење финансијског учинка. Пројекти који су до сада испунили постављене критеријуме за учешће на спеед матцхинг-у су Малл оф Монтенегро-Гинатсмонт-а и Прима-Миллениум цитy центар ХЛТ Фонда. Медјународни жири одлуку о свом избору заснивао је како на техничком и архитектонском квалитету, тако и на инфраструктури и саобраћајном приступу, еколошким и квалитетима одрживости и могућности пласирања и пословања на тржишту.

На штанду Министарства за економски развој, пред бројним инвеститорима, медијима и посјетиоцима сајма министар Бранимир Гвозденовић одржао презентацију Црна Гора као инвестициона дестинација.

Министар Гвозденовић је присутнима презентовао актуелно стање и планиране активности у спроводјењу економских реформи у Црној Гори, наглашавајући да је наставак процеса приватизације, као стратешке одреднице црногорског развоја у новом миленијуму, од кључног значаја за јачање конкурентности црногорске економије.
Један од најважнијих предуслова за атрактивност пословног амбијента је, свакако, инфраструктура у најширем значењу те ријечи. Пред Црном Гором је вријеме великих инвестиција и реализација пројеката од неколико милијарди еура. Унапрјеђење постојеће и изградња нове инфраструктуре неопходан је предуслов за реализацију великих инвестиционих пројеката. Реализацијом капиталних пројеката као сто су аутопутеви кроз Црну Гору на дефинисаним трасама Бар-Београд и Јадранско-Јонска трансверзала, која ће поред Италије, Словеније, Хрватске, повезати Црну Гору са Албанијом, Грчком и Блиским Истоком, увезаћемо се на најквалитетнији могући начин са саобраћајном мрежом региона и Европе. Проширење постојећих аеродрома Подгорица и Тиват, али и изградња нових у Беранама и Пљевљима, унапрјеђење жељезничке инфраструктуре и изградња новог крака до Пљеваља, појачаће наше интерне везе и везе са спољним свијетом. Значајне инвестиције предвиђене су за побољшање комуналне инфраструктуре (вода, отпадне воде, чврсти отпад), а бројни пројекти се већ реализују., нагласио је Гвозденовић.

Министар Бранимир Гвозденовић сјутра ће учествовати у свечаној инаугурацији сајма, а биће и учесник Леадерсхип суммит-а, самита у оквиру кога ће бити организовано шест округлих столова. Самит представља добру прилику за окупљање и комуникацију највиших званичника на МИПИМ Хоризонс сајму. Тема самита биће: Суочавање са изазовима одрживости-када политичари и професионалци из области некретнина обликују будућност.
Такође, другог дана сајма на штанду Министарства за економски развој биће организована радионица на којој ће бити представљени најрепрезентативнији пројекти у области некретнина у Црној Гори чији модератор ће бити Цхарлие Хугес, предсједник консултантске компаније Смарт Футурес специјализоване за одрживи развој. Компаније које ће се са својим пројектима представити на другој радионици су: Атлас Гроуп, Бусинесс Арт ДОО, Вила Парк ДОО и Аматхист ДОО.


Министар Бранимир Гвозденовић ће током сајма имати низ билатералних састанака са званичницима и потенцијалним инвеститорима, али и интервјуе са представницима домаћих и иностраних медија којих на сајму има преко стотину, а све у циљу што квалитетнијег и интензивнијег представљања Црне Горе и пројеката који се реализују.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
МИПИМ Хоризонс представља једниствен догађај који се по први пут организује ове године у Кану 2.-4. децембра, а који ће омогућити професионалцима из области некретнина и инвеститорима да се позиционирају на најбрже растућим тржиштима некретнина на простору Средњег Истока, Турске, Централне, Источне и Југоисточне Европе, Русије, Централне Азије и Латинске Америке.

На МИПИМ Хоризонс учествују хотелски оператори, инвеститори у угоститељству и туризму, агенције за некретнине, банке, највеће консултантске компаније у овој области, локалне власти и др. МИПИМ Хоризонс нуди: информације о томе гдје, кад и како улагати у ова тржишта, како ући у најисплативије партнерство, упознавање са развојним иновацијама у области некретнина (са акцентом на финансије, архитектуру и одрживост), као и могућност спеед матцхинг-а однодно, како је већ назначено, сусрета са кључним инвеститорима у неформалном окружењу, гдје се пружа могућност да се у седам минута представе пројекти инвеститорима заинтересованим за откривање нових локација великих инвестиционих потенцијала. Осим наведеног, МИПИМ Хоризонс пружа могућност организовања радионица на штандовима чиме се детаљније истражују и презентују теме кључне за излагача, и привлаче интересенти за пројекте у земљи - излагачу.

Детаљније информације о сајму МИПИМ Хоризонс можете наћи на сајту www.мипимхоризонс.цом

ПР служба
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?