Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар економије Бранко Вујовић примио амбасадорку Бугарске Мају Добреву

Објављено: 20.08.2009. 22:01 Аутор: Насловна страна
Министар економије Бранко Вујовић примио је данас амбасадорку Бугарске Мају Добреву. Важна тема разговора била је припрема предстојеце званичне посјете предсједника Филипа Вујановића Бугарској, почетком новембра ове године. На састанку је наглашено да у контексту регионалне сарадње, као спољнополитичког приоритета Црне Горе, развијање билатералних односа са Бугарском има посебан значај, због традиционалне блискости и пријатељских односа.
Министар Вујовић је истакао да постоји интерес за унапређење економске сарадње и подсјетио да су двије државе потписале билатерални Споразум о економској сарадњи између Црне Горе и Бугарске још у мају 2007. Како је црногорска страна формирала свој дио Међувладине Комисије за економску сарадњу, амбасадорка Добрева је потврдила да ће и Бугарска до новембра именовати састав Комисије како би се конститутивна сједница Међувладине комисије одржала за вријеме званичне посјете предсједника Филипа Вујановића тој земљи.
Министар Вујовић је упознао амбасадорку Добреву са економским приоритетима Владе и Министарства економије, с посебним освртом на сектор енергетике. Министар је информисао амбасадорку о статусу процеса докапитализације Електропривреде и тражења стратешког партнера и нагласио да је израда документације за валоризацију хидропотенцијала у финалној фази, а да се активно ради на заокруживању услова за валоризацију рудног богатства, енергије вјетра и сунца. Истакао је да предстоје нове, значајне инвестиције у дрвопрерађивачкој индустрији на сјеверу Црне Горе.
Министар Вујовић је подсјетио на текуће и будуце пројекте у области инфраструктуре као предуслова за будући економски развој Црне Горе. Посебна тема разговора биле су потенцијалне области економске сарадње Црне Горе и Бугарске. Министар Вујовић је изразио увјерење да ће бугарски инвеститори наћи интересовање у пројектима у Црној Гори.
Амбасадорка Добрева је нагласила добре билатералне односе између Црне Горе и Бугарске уз интересовање Бугарске за јачу сарадњу у области економије. Амбасадорка је подсјетила да постоји интересовање бугарских инвеститора за приватизацију Дуванског комбината, и за инвестирање у сектор енергетике и инфраструктуре. Бугарска је, такође, спремна да подржи Црну Гору у процесу европских интеграција и може да, како је истакла амбасадорка Добрева, пренесе корисна искуства.

Договорено је да се ускоро потпишу Споразум о промоцији и заштити инвестиција који је иницирала црногорска страна као Меморандум о сарадњи у области енергетике.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?