Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар економије Бранко Вујовић отворио 13. Савјетовање Систем менаџмента квалитетом 2009 у Тивту

Објављено: 05.10.2009. 19:56 Аутор: Насловна страна
Влада Црне Горе је на вријеме схватила да је успостављање система квалитета услов за укључење Црне Горе у европске интеграционе токове и од самог почетка је, кроз дефинисану и усвојену политику и стратегију квалитета и кроз Програм Владе Црне Горе за квалитет, имала значајну улогу у формирању и јачању покрета квалитета. Програм за квалитет је кроз сва ова тешка времена, корак по корак, анимирао скоро све дјелове црногорског привредног и ванпривредног простора за рад на имплементацији међународних стандарда - рекао је министар економије Бранко Вујовић отварајући 13. савјетовање Систем менаџмента квалитетом 2009, које се одржава данас и сутра у Хотелу Палма у Тивту. Министар Вујовић је додао да је покрет система менаџмента квалитетом утемељен у привредни и ванпривредни амбијент Црне Горе, кроз успостављени квалитет у предузећима и установама, кроз обуку и оспособљавање, трибине, семинаре и савјетовања и кроз школу квалитета.
Покрет квалитета је захватио све крајеве Црне Горе, све дјелатности, прво привредне, а потом и школство, здравство и јавну управу. Све је то добро планирано кроз стратегију и годишње програме побољшавања система менаџмента квалитетом нагласио је министар и подсјетио да су у протеклом периоду такође постигнути значајни резултати на пољу развоја инфраструктуре квалитета у Црној Гори, па ово савјетовање дочекују формиране институције које имају усвојене одговарајуће законске регулативе, усаглашене са европским техничким законодавством. Ту се, прије свега, мисли на Институт за стандардизацију, Завод за метрологију и Акредитационо тијело Црне Горе.
Министар Вујовић је нагласио и да је ово погодан тренутак да истакне важну улогу тих институција у процесу придруживања Црне Горе Европској унији, јер предстоји захтјеван посао усклађивања националне техничке регулативе са техничким законодавством ЕУ. Имплементација техничких прописа Европске уније се великим дијелом заснива на примјени европских стандарда, на усаглашености метролошког система у Црној Гори са европским метролошким системима и на међусобном признавању система акредитације. Увјерили смо се у то и ових дана код испуњавања Упитника Европске комисије - подсјетио је Вујовић.
Министар економије је истакао да је један од предуслова за приступ и чланство у Европској унији то да Институт за стандардизацију Црне Горе буде пуноправни члан европских организација за стандардизацију (ЦЕН и ЦЕНЕЛЕЦ), Завод за метрологију члан европске организације за метрологију, а Акредитационо тијело члан европске асоцијације за акредитацију.
Те институције су на добром путу да то и остваре и у томе ће имати пуну подршку. Циљ је такође да што више предузећа и установа започне процесе успостављања система менаџмента квалитетом и да што више људи буде укључено у процесе унапређења квалитета као креатори и као реализатори. На тај начин можемо са оптимизмом очекивати успјешан наставак процеса хармонизације техничке регулативе са ЕУ сматра Вујовић. Процес хармонизације и у оквиру њега хармонизације техничке регулативе је врло комплексан процес, који подразумијева усаглашавање више десетина хиљада докумената и њихову имплементацију и ангажовање више хиљада експерата.
На том фону Влада Црне Горе је већ предузела и даље ће предузимати низ врло конкретних мјера како би се створио амбијент за успјешне кораке према европским интеграцијама. Ни глобална економска криза и посљедице које сви осјећамо, не смију успорити активности ка том циљу. Због тога дајемо пуну подршку потреби даљег унапређења квалитета и постизању међународних стандарда навео је министар Вујовић.
Ово савјетовање је посебно важно за размјену мишљења и искустава, као и за даље успјешно организовање и рад инфраструктуре квалитета. То је услов за хармонизацију техничке регулативе у чему ово савјетовање даје посебан допринос. За нас је веома значајна сарадња са европским земљама, посебно са оним државама из окружења, које су ове фазе рада прошле и које су своје инфраструктурне организације добро организовале казао је Вујовић.
На крају, министар економије је подсјетио да Савјетовање потврђује правило да су овакви скупови добра форма за састајање, размјену искустава и договоре, као и за ширење масовности покрета квалитета. Драго ми је, што и овог пута међу организаторима и учесницима видим један број људи који су већ годинама, па и коју деценију, посвећени унапређењу система квалитетом. Њихов допринос постигнутим резултатима и у Црној Гори и земљама у окружењу је немјерљив закључио је Вујовић.
Савјетовање Систем менаџмента квалитетом 2009, које се одржава данас и сутра у Хотелу Палма у Тивту, организују Универзитет Црне Горе, Машински факултет у Подгорици, Центар за квалитет, Друштво за квалитет, Одбор Владе ЦГ за квалитет и Министарство економије. Организацијом тог семинара, пред стручну и научну јавност отвориће се питања утврђивања система менаџмента квалитетом и дефинисање наредних фаза реализације стратегије унапређења квалитета, затим питања приступа захтјевима процесног модела у складу са стандардима ИСО 9000, изношења и размјене искустава предузећа која су увела систем квалитета и крећу у процес ускладјивања са ИСО 9000, поспјешивања активности на унапређењу система менаџмента квалитетом у областима образовања, туризма, саобраћаја, здравства, локалне управе као и подстицање активности на примјени серије стандарда ИСО 14000, стандарда ИСО 22000 и интегрисаних менаџмент система.
Учесници савјетовања у Тивту су домаћи и европски експерти из те области: проф.др Милан Ј. Перовић, проф. др Здравко Кривокапић, проф. др Вања Асановћ, проф. др Славко Арсовски, Милко Бељкаш, проф. др Миодраг Булатовић, др Миодраг Гомилановић, Влајко Јауковић, Милета Лековић, мр. Нада Малишић, Велимир Мијушковић, Ранко Николић, мр. Миодраг Перовић, мр. Данило Радоман, мр. Миленко Шарановић, Владимир Трајковић, Зоран Томић, проф. др Ратко Узуновић, доц. др Александар Вујовић, Слађана Вујовић, Драган Вукчевић, Проф. др МиланВукчевић, Вукоман Вуковић, проф. др Љубо Зиројевић и други.
Након свечаног отварања и уводних излагања, Институт за стандардизацију Црне Горе и Институт за стандардизацију Републике Словеније потписали су споразум о сарадњи. Овај вид инстутуционалног повезивања два института представља европску интенцију да се, у овој области, пренесу позитивна искуства и успоставе јаче везе као и да се омогући квалитет и хармонизација са директивама и стандардима Европске уније - нагласили су директори Института за стандардизацију Црне Горе и Словеније, др Милан Перовић и др Маријетка Стерле Видали.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?