Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар економије Бранко Вујовић сусрео се данас у Москви са министром енергетике Руске федерације Сергејем Шматком

Објављено: 16.10.2009. 21:16 Аутор: Насловна страна
Министар економије Бранко Вујовић разговарао је данас у Москви са министром енергетике Руске федерације Сергејем Шматком, који је домаћин и инцијатор дводневне посјете црногорске делегације руској пријестоници.
Добри партнерски односи Црне Горе и Руске Федерације су основа, како је наглашено на данашњем састанку, за даља улагања у области енергетике. Црна Гора реализује низ пројеката у сектору енергетике и пројекције су да ће управо та област бити један од носилаца прилива страних инвестиција. У том контексту, министар Вујовић је истакао да је у току јавни оглас за претквалификацију за давање концесија за коришћење водотока за изградњу малих хидорелектрана, припремљена је законска основа за тендер за изражавање интересовања за вјетроелектране, а ради се и на изради просторно-планске документације за распивање тендера за ХЕ Морача, експлоатацију мрколигнитног угља и изградњу термоелектране на Маочу, као и у областима истраживања и производње нафте и гаса.

Министар Шматко је пренио заинтересованост руских компанија за инвестиционе пројекте у Црној Гори, посебно оних које су у свијету препознате као лидери у области истраживања и производње нафте и гаса. Руске компаније су посебно заинтересоване за истраживање гасних потенцијала али и инсталацију гасне електране у Црној Гори. Такође, руским компанијама су веома интересантни пројекти у области хидроенергије и изградње хидроелектрана.

Министри су оцијенили да постоји обострани интерес за сарадњу у области енергетике на наведеним пројектима. Руски министар је исказао спремност да обезбиједи ескпертску и стручну помоћ у циљу дефинисања смјерница развоја сектора истраживања и производње нафте и гаса, као и у свим осталим енергетским пројектима које реализује Министарство економије, а која су од обостраног интереса.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?