Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Изјава министра економије Бранка Вујовића поводом данашњих преговора о тражењу рјешења за рад и наставак рада у Жељезари Никшић

Објављено: 25.11.2009. 21:58 Аутор: Насловна страна
Министар економије Бранко Вујовић: "Данас смо са већинским власником Жељезаре имали разговор у циљу тражења рјешења за рад и наставак рада у овом предузећу. Договорили смо се да већински власник почне са исплатом септембарских зарада у петак, да се производња у Жељезари одвија са реализацијом квалитетног програма према ономе што буде могуће пласирати на тржишту, да се за раднике који не буду ангажовани обезбиједи исплата основне зараде у времену када не буду на послу, да Влада и МНСС заједнички траже рјешење за обезбјеђење краткорочног кредита, мислим да ће бити довољно пет милиона еура у оквиру оних 25 милиона на основу гаранција Владе. Из тих средстава ће се измиривати заостале зараде, и исплатити дио обавеза које Жељезара има по основу плаћања транспорта опреме и неких других трошкова за припрему монтаже нове опреме. Данас нам је потврђено да је 60 одсто опреме стигло а отприлике 40 одсто би требало да стигне, како би се отпочело са монтажом и стављањем у функцију, за шта ће требати сигурно три, четири а можда и пет мјесеци рада. Потрдили смо и исказали спремност да у периоду до 30. јуна 2010. године не покрећемо поступак по основу Уговора и Анекса Уговора, због пролонгирања рокова у коме се нијесу обезбиједили кредитни услови, што је била обавеза већинског власника, уз предуслов да за тај период, дакле до 30. јуна 2010. већински власник обезбиједи исплату зарада, монтажу цјелокупне опреме, производњу квалитетног програма по обиму који ће зависити од тржишта, као и да се у периоду до 30.06.2010. обезбиједе кредити као што је дато у Анексу Уговора још раније, дакле 10 милиона еура из сопствених средстава а 25 милиона еура на основу гаранција Владе. На овај начин се даје могућност и пружа шанса да се са постојећим власником нађе рјешење за пословање Жељезаре.

Ми смо свјесни да исплатом септембарске зараде нијесу реализовани сви захтјеви Синдиката, и заиста очекујемо пуно разумијевање Синдиката за ситуацију у којој се налази Жељезара и њена позиција сада на тржишту. Кроз ову заједничку активност на обезбјеђењу кредитних средстава тражићемо начина да се из тих средстава измире заостале зараде. Због тога би моја порука Синдикату била да буду стрпљиви, да имају разумијевања и да ћемо их, наравно, наредних дана обавијестити о томе како већински власник планира да измири и друге обавезе које су већ пристигле према радницима. Дакле, очекујемо пуно разумијевање и партнерских однос према Синдикату, јер у овом троуглу већинског власника, Синдиката и Владе, морамо заједнички тражити рјешење да Жељезара опстане."
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?