Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар саобраћаја, поморства и телекомуникација др Андрија Ломпар одржао састанак на тему Могућности враћања у функцију аеродрома Беране

Објављено: 26.01.2008. 00:29 Аутор: Насловна страна
Данас је у Министарству саобраћаја, поморства и телекомуникација одржан састанак поводом сагледавања могућности за враћање аеродрома Беране у функцију. На састанку су, поред министра Ломпара и помоћника министра Мирел Радић Љубисављевић, учествовали и министар Суад Нумановић, предсједник Општине Беране Вука Голубовић, директор ЈП Аеродроми Црне Горе Милован Ђуричковић и директор Терминалне Контроле летења Подгорица Шемсудин Реџепагић.
Директор ЈП Аеродроми Црне Горе Милован Ђурићковић упознао је присутне са резултатима студије коју је за потребе Аеродрома Црне Горе урадио тим еxперата Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), наглашавајући да параметри из те студије не иду у прилог улагања у ревитализацију тог објекта. Међутим, став ЈП Аеродроми Црне Горе је да ће то предузеће, без обзира на то, спровести сваку одлуку и закључак који Влада Црне Горе донесе по том питању.
Градоначелник Берана Вука Голубовић саопштио је свој и став градоначелника шест сјеверних општина о значају тог пројекта, имајући у виду визију развоја и посебно валоризацију туристичке понуде сјевера Црне Горе. У том смислу он је извјестио присутне о интересовању станих инвеститора за улагање у ту област и то кроз модел јавноприватног партнерства. Такође је најавио и резултате студије коју раде консултанти из Републике Чешке.
Министар Нумановић је истакао да је стављање у функцију аеродрома Беране од јавног интереса и подржао став да би реализација тог пројекта битно допринијела развоју сјеверне регије. У том контексту, он се заложио за подршку општинама сјеверног региона на проналажењу оптималног модела за стављање тог аеродрома у функцију.
На крају састанка, министар Ломпар је истакао да треба спријечити девастацију простора на коме се налази аеродром, те да Општина Беране мора донијети одлуку о забрани градње објеката у зони аеродрома, јер би у противном то могло представљати ограничавајући фактор у ревитализацији аеродромске инфраструктуре. Он је подсјетио да се не смију занемарити потенцијали Бјеласице и Комова за развој туризма на сјеверу и могућност да се у И фази тај аеродром оспособи за лаке летилице, евентуално за ваздухопловну обуку, те за спортске и туристичке сврхе. Кад су у питању комерцијални летови, он је нагласио да би се у реализацију тог пројекта морала уложити значајна средства, за што према оцјенама експерата ЕБРД-а и Свјетске Банке, сада не постоји економско оправдање.
Договорено је да се на причу о аеродрому Беране не ставља тачка, односно да треба сачекати резултате студије коју је најавио градоначелник Голубовић и, уколико се појаве заинтересовани партнери за модел јавно-приватног партнерства за ревитализацију тог објекта, Влада Црне Горе и општине сјеверног региона ће подржати ту иницијативу. Такође је договорено да за чланове Владе треба припремити Информацију о техничкој и економској изводљивости тог пројекта, како би Влада могла размотрити могућности ревитализације аеродрома Беране.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?