Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са тендерске конференције за концесију аутопута Бар-Бољаре

Објављено: 28.11.2008. 22:55 Аутор: Насловна страна
У Подгорици је 26. и 27. новембра 2008. године одржана тендерска конференција за концесију аутопута Бар-Бољаре. Том важном догађају присуствовали су највиши представници менаџмента 6 претквалификованих понуђача, укључујући конзорцијуме - грчки Актор, француски Боуyгуес и аустријски козорцијумАлпине/Порр и компаније - израелски Хоусинг анд Цонструцтион, хрватски Конструктор и аустријски Страбаг.

Конференцију је отворио премијер Црне Горе Мило Ђукановић, који је потврдио да је аутопут Бар-Бољаре најприоритетнији развојни пројекат за Владу Црне Горе и да ће стога имати њену пуну подршку. У прилог томе, премијер Ђукановић је истакао да је Закон о концесији за изградњу тог аутопута, као Леx специалис, усвојен у рекордно кратком року од три мјесеца, од иницијалног концепта.

Премијер је такође подвукао да се након покретања тендерске процедуре значајно погоршала свјетска економска ситуација и да ће конференција, између осталог, послужити као форум за размјену информација о могућим посљедицама глобалне финансијке кризе на пројекат аутопута Бар-Бољаре. Он је изразио спремност да саслуша примједбе и сугестије понуђача, укључујући и евентуалне предлоге за прилагођавање тендерских пропозиција.

Министар саобраћаја, поморства и телекомуникација др Андрија Ломпар, пренио је поруку министра за инфраструктуру Србије Милутина Мркоњића да ће Србија наставити активности на изградњи аутопута Београд Пожега, ка граници са Црном Гором, како би се изградио модеран аутопут од Бара до Београда.
Након уводних излагања, одржани су посебни састанци представника понуђача са премијером, министром саобраћаја, представницима Владиног оперативног тима и Међународном финансијском корпорацијом (ИФЦ) - угледном међународном институцијом, која савјетује Владу у вези са имплементацијом тендера и врши његово надгледање.

Један од основних циљева тендерске конференције био је да се од инвеститора добију корисни коментари у вези са тендерским процесом и обимном тендерском документацијом, коју су припремили Министарство саобраћаја, поморства и телекомуникација и ИФЦ, а која се састоји од хиљада страница правне и техничке документације, укључујући пројекте, цртеже и техничке студије. Том документацијом се на веома прецизан начин, између осталог, утврђују обавезе за одржавање аутопута, као на примјер, обавеза оператера аутопута да хитно реагује у случају несрећа на аутопуту.

Питања понуђача везана за правни дио тендерске документације су била малобројна и слична по својој природи, што свједочи да су били задовољни квалитетом тендерске документације, те су углавном давали предлоге за унапређење документације и нијесу критиковали или доводили у питање њен квалитет.

Потенцијални понуђачи су такође назначили да обим и комплексност техничке документације, као и неповољни утицаји светске финансијске кризе на тренутну могућност комерцијалних банака да понуде прецизне услове финансирања пројекта, захтјевају да се одложи рок за достављање понуда за неколико седмица. Инвеститори су нагласили да би им то кратко продужење рока омогућило да доставе повољније понуде што би довело до значајних користи за Владу и становништво Црне Горе.
Разговори су такође потрвдили да ће инвеститори морати да се ослоне на међународне финансијске институције (Еврпоска инвестициона банка, Европска банка за обнову и развој и Међународна финансијска корпорација итд.) у далеко већој мјери, него што би то био случај у нормалним финансијским околностима. У вези с тим, Влада Црне Горе ће преузети активну улогу у комуникацији са међународним финансијским институцијиама, како би обезбједила њихову снажну подршку том пројекту.

Као и у већини пројеката овог типа, понуђачи су назначили да преферирају да Влада у цјелости преузме ризик везан за обим саобраћаја. Министар Ломпар је изјавио да, иако је Влада спремна да преузме онај ниво ризика који је неопходан ради успјешне имплементације пројекта, она такође жели да подстакне понуђаче да понуде подијелу ризика саобраћаја.

Основна идеја таквог приступа је да се будући концесионар мотивише да понуди висок ниво квалитета услуга и да се привуче што је могуће више саобраћаја.

Инвеститори су такође поставили питање у вези са тендером, које се односи на износе гаранција за добру изградњу и реализацију, које инвеститори морају да доставе у склопу својих понуда. Као израз добре воље и обзиром на неповољно финансијско окружење, Влада је прихватила да преполови износе ових гаранција.

На крају, констатовано је да се студија процјене утицаја на животну средину налази у финалној фази израде. Међутим, та студија ће се додатно усавршавати у наредним недељама уз помоћ експерата за животну средину ИФЦ-а, како би се осигурало да студија буде у складу са захтјевима међународних финансијских институција, на чију подршку се рачуна.

Важно је напоменути да се тендер спроводи у складу са најбољим међународним стандардима у погледу транспарентности и пружања једнаких шанси свим инвеститорима. Примјера ради, учесници тендера имају приступ свим потребним информацијама у вези са пројектом путем тзв. електронске-виртуелне собе са подацима, односно на посебном web сајту, који садржи копмлетну тендерску, техничку и правну документацију у вези са пројектом.

Јавности је већ познато да је изградња аутопута веома сложен подухват, који подразумијева велике трошкове због бројних мостова и тунела на његовој укупној дужини од око 170 км. У складу с тим, посебно се планира изградња дионице од Смоковца до Матешева, која представља најтежу, а самим тим и најскупљу дионицу.

Аутопут Бар-Бољаре ће се градити преко партнерства између јавног и приватног сектора, што ће омогућити Црној Гори да привуче потребну експертизу и значајна новчана улагања приватног сектора у тај пројекат, који би се у противном морао финансирати из буџетских средстава.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?