Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представници Министарства саобраћаја, поморства и телекомуникација, учествовали су од 23. - 24. септембра 2009. године у Бечићима, на Четвртој радионици о реформи жељезнице на тему: Смањење времена задржавања жељезничких путника и

Објављено: 29.09.2009. 18:16 Аутор: Насловна страна
Представници Министарства саобраћаја, поморства и телекомуникација, учествовали су од 23. - 24. септембра 2009. године у Бечићима, на Четвртој радионици о реформи жељезнице на тему: Смањење времена задржавања жељезничких путника и терета на граници. Радионица је одржана у оквиру реализације Пројекта ЕУ Суппорт фор Имплементинг Меасурес фор Соутх Еаст Еуропе Цоре Регионал Транспорт Нетwорк Мулти Аннуал План (МАП) 2008-2012 у организацији СЕЕТО-а и конзорцијума компанија ангажованих на пројекту.

Све учеснике ове радионице, поздравио је г-дин Срђан Вукчевић, помоћник министра, који је у свом уводном излагању презентирао стање и предвиђене планове, који се односе на жељезнички саобраћај у Црној Гори. У оквиру ове радионице представљен је Регионални споразум за обуку машиновођа, према ком ће бити међусобно признате лиценце и сертификати машиновођа на цијелој жељезничкој мрежи. Такође, дискутовало се о временском оквиру имплементације споразума за жељезничке граничне прелазе, који могу бити склопљени између граничних органа (Жељезничког оператера, Управљача инфраструктуре, Полиције, Царине).

Након поменуте радионице 24. и 25. септембра 2009. године одржан је трећи по реду годишњи састанак Радне групе за жељезницу и интермодалност уз учешће овлашћених представника земаља чланица СЕЕТО организације и предсједавање г-дина Френка Јоста именованог представника Европске Комисије (ДГ ТРЕН). Представници Црне Горе на поменутом скупу били су Горана Радосављевић, савјетник у Министарству саобраћаја поморства и телекомуникација и Милана Банковића представник Жељезничке инфраструктуре Црне Горе АД Подгорица. Главне теме поменутог састанка између осталог биле су активности које спроводе државе чланице СЕЕТО-а у домену реформи жељезничког сектора и имплементацији одговарајуће ЕУ регулативе. Међународни експети представили су њихова искуства везана за имплементацију директиве о безбједности жељезнице (49/2004/ЕЦ) као и искуства везана за област осигурања и одговорности жељезничких компанија у случају незгода. Став свих учесника на поменутом састанку је да Црна Гора представља једног од лидера у области реформи жељезничког система, како у области хармонизације домаћих прописа са прописима ЕУ тако и спремности за потпуну либерализацију тржишта жељезничких услуга и приватизације жељезничких компанија.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?