Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Управе за шуме на оптужбе објављене у листу Дан 10. августа

Објављено: 15.08.2008. 21:50 Аутор: Насловна страна
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Управа за шуме данас су јавно позвали све Концесионаре који су потписали Уговор о коришћењу шума, сва заинтересована и друга лица која имају било какве доказе да су овлашћена лица из Министарства или Управе, у поступку додјеле шума на коришћење, незаконитим радњама и поступцима утицали на давање шума на коришћење и тим радњама стекли себи или другом имовинску корист или на било који други недозвољен начин утицали на додјелу шума на коришћење, као и да одмах о томе обавијесте надлежне органе и јавност.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Управа за шуме реаговали су на текст објављен у листу Дан, 10. августа, у којем је предсједник странке српских радикала устврдио да су Министарство и Управа, у поступку давања шума на коришћење, вршили разне злоупотребе. Тиме су, како се наводи у том тексту, нанијели штету држави, као и да се у нерегуларне Фондове, наводно, сливају огромна средства.

У саопштењу, које су потписали министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Милутин Симовић и директор Управе за шуме Радош Шућур, наводи се да је Управа за шуме, сагласно Закону о шумама, расписала Конкурс за давање шума на коришћење, који је јавно објављен у средствима информисања 24. априла 2008. године. По том Конкурсу шуме се дају на дужи период, седам и 15 година.

Тим Конкурсом су, поред понуђене количине дрвне масе, почетне цијене и времена на које се шуме дају на коришћење, објављени и критеријуми по којима се шуме дају на коришћење, као и докази које понуђач треба да , уз захтјев, достави. Конкурс је био отворен 45 дана, а у току његовог трајања Управа за шуме организовала је низ информативних састанака, на којима су се потенцијални учесници Конкурса могли додатно упознати о условима. Након истека рока за пријем понуда сви заинтересовани су присуствовали јавном отварању. Отварању су, поред Комисије за отварање и вредновање понуда, присуствовали и чланови Комитета за мониторинг, образован од стране Министарства, у чијем саставу су били и представници међународних организација, каже се у саопштењу.

Додаје се да је по отварању коверти, о чему је урађен записник потписан од стране Комисије, Комитета и свих присутних, у даљем поступку урађена ранг листа, на основу ње и Рјешења о давању шума на коришћење, на основу којих су закључени Уговори. На поменути Конкурс учествовао је 31 понуђач. Шуме на коришћење добило је 25 концесионара, од којих је Управа за шуме до сада потписала 23 Уговора. На поступак додјеле шума на коришћење свега три учесника Конкурса изјавила су жалбе, по којима је поступак у току.

На основу Конкурса, Управа за шуме потписала је Уговоре са сљедећим Концесионарима: ШИКЛим Бијело Поље, Карапидис Жабљак, Вукман Крушчић Мојковац, Вераки Подгорица, Бој-Комерц Андријевица, 19. децембар Андријевица, Алпет Плав, Пеленгић Бијело Поље, Сава Транс Цетиње, Брезна Плужине, Трудбеник Мојковац, Никола Беране, Јаворак Никшић, Богичевица Плав, ШИП Полимље Беране, ГРАНДЕX Беране, Радманци Беране, МИМА Беране, Марадом Пљевља, Дуга Никшић, Милком Никшић, WООД Жабљак, Фагус Елементи Колашин. Предходно, на основу Конкурса у 2007. години, закључен је Уговор о давању шума на коришћење са Д.О.О.Вектра Јакић Пљевља у 13 Газдинских јединица у ПЈ Пљевља. Поступак по Конкурсу за давање шума на коришћење у ПЈ Рожаје још је у току , а потписивање Уговора очекује се ових дана.

Укупна количина дрвне масе која се даје на коришћење по наведеном Конкурсу, без ПЈ Рожаје, оријентационо износи 382.853 м3 бруто дрвне масе годишње. Укупна вриједност Уговора за дату дрвну масу (без ПЈ Рожаје), концесиона накнада (без посебне накнаде, коју концесионари плаћају по Одлуци Управе за шуме која је донесена сагласно члану 33. Закона о шумама, износи 5,00 ЕУР-а/м3 бруто дрвне масе за четинаре и 3,00 ЕУР-а/м3 бруто дрвне масе за лишчаре), за уговорени период износи цца 56.000.000,00 еура, закључује се у саопштењу.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?