Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Говор Министра пољопривреде шумарства и водопривреде Црне Горе, Мр Милутина Симовића на В регионалној конференцији за развој и сарадњу у области виноградарства и винарства у Југоисточној Европи

Објављено: 05.12.2008. 23:06 Аутор: Насловна страна
Говор Министра пољопривреде шумарства и водопривреде Црне Горе, Мр Милутина Симовића на В регионалној конференцији за развој и сарадњу у области виноградарства и винарства у Југоисточној Европи
Будва, 5. Децембар 2008. године


Даме и господо,
Част ми је и задовољство да Вам изразим добродошлицу и пожелим пријатан боравак у Црној Гори током трајања В регионалне конференције за развој и сарадњу у области виноградарства и винарства у југоисточној Европи.
Дозволите ми да посебно поздравим: господина Руди Ван Дер Стапена представника европске комисије, господина Јан Жубана помоћника генералног директора ОИВ-а, господина Рудолфа Никеника генералног секретара националног удружења виноградара Њемачке. Њихову екселенцију, амбасадоре у Црној Гори: Њемачке, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније, Министра пољопривреде Косова, делегате држава учесница: Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске Грузије, Косова, Македоније, Словеније и Турске. Поздрављам представнике домаћих институција, произвођача, удружења виноградара као и представнике медија.
Одржавање ове конференције јасан је доказ разумијевања, потребе и доказ опредијељености за пуну сарадњу и дијалог међу државама на свим нивоима.
Одржавање ове конференције доказ је посвећености држава региона усклађивању циљева развоја виноградарства и винарства са политиком ЕУ о овој области, која се и сама мијења и којој се прилагођавамо као покретном циљу.
Одржавање ове конференције добра је прилика за размјену искустава у области прилагођавања националних закона и размјени искустава о програмима за развој ове важне пољопривредне гране.
Одржавање ове конференције биће нови подстицај за раст конкурентности произвођача вина са простора југоисточне Европе.
Одржавање ове конференције добра је прилика да државе кандидати и државе потенцијани кандидати искажу потребу и очекивања за подршку од ЕУ за формирање и развијање капацитета за развој виноградарско - винарског сектора.
Тај позив и очекивање упућујемо и према ОИВ-у, чији је пуноправни члан Црна Гора постала након стицања државне независности.
За све ће и убудуће, као и до сада, бити важна подршка кроз билатералне пројекте (добар примјер су пројекти које ГТЗ реализује у Црној Гори и региону).
Одржавање ове конференције у Црној Гори за нас је част, али и потврда опредијељености и одлучности Црне Горе на европском путу.
Одржавање ове конференције дешава се непосредно након најновијег извјештаја ЕЦ о напретку у којем је истакнуто да је учињен добар напредак у пољопривреди Црне Горе, у дефинисању и спровођењу аграрне политике, уз препоруку да настави да јача институције и административне капацитете.
И тим будућим изазовима Црна Гора је спремна да одговори, свјесна користи и одговорности на свом даљем путу.
У нашој стратегији производње хране и развоја руралних подручја опредијелили смо се за одрживи развој, јасно указујући на мултифункционалну улогу пољопривреде, дефинисали смо нашу визију, поставили циљеве развоја и дефинисали реформу аграрне политике и њено усклађивање са заједничком европском пољопривредном политиком.
Националним програмом производње хране и развоја руралних подручја (2009 2013) дефинисали смо операционализацију аграрне политике, детаљно разрађујући мјере. И свему томе дали смо правни оквир Законом о пољопривреди и руралном развоју, који је Влада управо усвојила на јучерашњој сједници. Тај Закон, како га симболично називамо Мали устав у пољопривреди биће нови подстицајни правни оквир за развој пољопривреде и руралних подручја, рјешења у њему су реално примјењива у пракси и истовремено су усаглашена са правним поретком ЕУ и принципима СТО.
Даме и господо,
Користим прилику да се захвалим њемачком савезном министарству за економску сарадњу и развој које финансира подршку економском развоју и запошљавању у Црној Гори. Хвала ГТЗ-у, организацији која реализује те пројекте, и на сарадњи у организацији ове конференције.
DownloadAudio
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?