Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде на саопштење ПЗП

Објављено: 06.03.2009. 01:01 Аутор: Насловна страна
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, објективног извјештавања ради, указује на низ нетачних констатација изнешених у саопштењу Покрета за промјене, којим се наносе увреде многобројним фармерима широм Црне Горе. ПЗП, под плаштом напада на Министарство пољопривреде, вријеђа све кориснике агробуџета, спочитавајући им да су предмет манипулације - куповине гласова за владајућу коалицију.

Поносне и мудре пољопривредне произвођаће проглашавају недовољно интелектуално развијеним људима, који своје прегалаштво и мукотрпан рад продају зарад интереса политичких партија.

Познајући их и сарађујући са тим људима, знамо да су они ти који цијене и учествују у реализацији нимало лаког пројекта оживљавања црногорског села и пољопривреде, након вишедеценијског заостајања. Њихов и наш заједнички циљ је не тренутно, већ дугорочно савезништво зарад боље будућности.

Када говоре о намјенској реализацији кредита, ПЗП поново спекулише, а ми истачемо чињенице и резултате на које је Министарство поносно. Дакле, успјешно смо реализовали тај пројекат, како у фази избора пословне банке за сарадњу, тако и у фази финализације.

Како у ПЗП рекоше да очекују одговор, онда таксативно треба навести да је Прва банка изабрана након процедуре и поступка упућивања позива за достављање понуда од 12.09.2007. Позив је упућен на адресе осам пословних банака, а све у складу са програмом интервентних мјера за отклањање последица суше у 2007. години и закључцима Владе.

Одговоре смо добили од четири банке, с тим што је Прва банка понудила најповољније услове за фармере, нудећи камату од 3,5% и рок враћања од пет година са грејс периодом од једне године. Остале банке које су доставиле понуду, понудиле су знатно веће камате (од 7 до 15%). Трочлана комисија у оквиру Министарства предложила је закључење уговора са најповољнијом Првом банком, што је и реализовано у 2008. години.

На основу тог уговора, у 2008. години реализован је не занемарљив број, како тврди ПЗП, већ 1058 појединачних кредита чија је вриједност 3.899.835 , којима је након набавке и инсталирања система за наводњавање, умањено задужење на бази бесповратне подршке у износу од 800.000 , од стране Министарства. У складу с тим, сви корисници тог кредита су добили обавјештења и нови план кредитних задужења, умањен за подршку Министарства. Поред тога, напомињемо да су теренске комисије обишле све кориснике кредита, те да је послије обиласка услиједила подршка Министарства. Извјештаји комисија јасно говоре да 3% корисника кредита нијесу намјенски искористили кредите и остављен им је додатни рок за отклањање уочених неправилности. Након тога слиједи поновни обилазак теренских комисија, како би и они добили бесповратну подршку. У случају да не отклоне неправилности, кредите ће у складу са уговором морати једнократно вратити, са обрачунатим затезним каматама.

.
У наредном периоду (током ове године) остало је да се реализује преосталих 491, одобрени кредит. Прва банка јасно је сопштила такав став. Такодје, Министарство пољопривреде је у Агробуџету за 2009.годину планирало потребна средства за обезбједјење подршке и за те кориснике. Није наодмет поменути да је, из Министарства пољопривреде више пута јавно саопштен такав приступ али и да је то речено у директној комуникацији са тим, будућим корисницима кредита.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?