Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Потписан Уговор о кредиту између Црне Горе и ИБРД-а за Пројекат институционалног развоја и јачања пољопривреде и Уговор о гранту Глобалног фонда за животну средину

Објављено: 27.05.2009. 22:38 Аутор: Насловна страна
Потпредсједник Владе и министар финансија др Игор Лукшић и шеф канцеларије Свјетске банке у Црној Гори Јан-Петер Олтерс потписали су данас Уговор о кредиту између Црне Горе и ИБРД-а за Пројекат институционалног развоја и јачања пољопривреде и Уговор о гранту Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ Грант), које ће реализовати Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде као носилац пројекта.

Уговором о кредиту Свјетска банка ће обезбиједити Црној Гори кредит у износу од 11 милиона за пројекат који има за циљ побољшање одрживог развоја пољопривреде и руралног развоја, на начин који је конзистентан са захтјевима за приступање Европској унији. Са истим циљем Свјетска Банка опредијелила је и 4 милиона долара бесповратних средстава ГЕФ Гранта.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Завод за статистику Црне Горе и Ветеринарска Управа, као институције надлежне за имплеметацију пројекта, учествоваће у кофинансирању пројекта у износу од 2.955.000 .

Средства кредита и гранта користиће се за финансирање компоненти пројекта - јачање програма руралног развоја, административних и управљачких капацитета Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, те за подршку управљању, мониторингу и евалуацији Пројекта, у оквиру којих су предвиђене активности: повећавање фондова руралног развоја, јачање теренских и савјетодавних служби, инвестиције у пољопривредна газдинства и прераду и маркетинг пољопривредних и рибарских производа, модернизовање система управљања пољопривредним информацијама, као и креирање модерног система безбједности хране и др.

Уговор о кредиту између Црне Горе и ИБРД-а за Пројекат институционалног развоја и јачања пољопривреде, одобрен је на период од 11,5 година, са грејс периодом од 5,5 година и отплаћиваће се полугодишње уз повољне каматне стопе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?