Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење Фитосанитарне управе Црне Горе

Објављено: 09.09.2009. 21:29 Аутор: Насловна страна
Из Црне Горе у току ове године извезено је 2.500 тона воћа и поврћа које је било предмет контроле надлежних служби за безбједност хране у државама увозницама. Све те пошиљке биле су здравствено безбједне и испуњавале услове, како са фитосанитарног аспекта, тако и са аспекта безбједности хране, осим једне пошиљке од 18 тона младог кромпира за коју је утврђено да не одговара захтјевима, због повећаног садржаја кадмијума.

Након тог сазнања надлежне службе Фитосанитарне управе Црне Горе, у сарадњи са Центром за екотоксиколошка испитивања Црне Горе предузеле су мјере у циљу провјера добијених анализа и сагледавања поријекла кадмијума.

Центар за екотоксиколошка испитивања Црне Горе потврдио је налазе о сувишку кадмијума у анализираном младом кромпиру.

У складу са Законом о безбједности хране, Фитосанитарна управа Црне Горе предузела је мјере у циљу ограничавања производње до добијања дефинитивних података о поријеклу кадмијума.

Црна Гора, као и све дуге земље, контролише биље и биљне производе који се увозе и то спада у дневне активности Фитосанитарне управе Црне Горе. Примјера ради, у току данашњег дана, као резултат редовне контроле, стигао је налаз да пошиљка меркатилног кукуруза поријеклом из Србије не одговара прописаним захтјевима Црне Горе. И та активност представља још један доказ редовних и ефикасних контрола у циљу заштите потрошача.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?