Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање ПР службе Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде поводом изјаве амбасадора Србије

Објављено: 30.09.2009. 00:15 Аутор: Насловна страна
Непримјерено, недипломатско и у крајњем недобронамјерно реаговање амбасадора Републике Србије у Црној Гори, на изјаву министра пољопривреде Милутина Симовића у Никшићу, поводом тзв. афере кромпир само је потврдило нашу бојазан да у цијелој тој исконструисаној причи од самог почетка није било ни најмање добре намјере и жеље друге стране да се проблем ријеши уобичајеним путем, у контакту надлежних служби и органа двије државе.

Умјесто тога, подсјећамо да је из Србије, тек два мјесеца након спорног догађаја, пласирана прича у медијима о затрованом кромпиру из Црне Горе, без било какве претходне комуникације са надлежним црногорским службама.

У истом маниру, амбасадор Србије сада је покушао да дијели лекције и министру Симовићу, а самим тим и Влади државе у којој је акредитован, што само по себи представља дипломатску неукост или неваспитање, свеједно. То и не би заврјеђивало нашу пажњу да се својим иступом амбасадор Лутовац није активно укључио у полемику која се овим поводом води на црногорској политичкој сцени. Наиме, дио опозиционих посланика у скупштинским одборима покушао је да кроз причу о кромпиру докаже да у Црној Гори не функционишу институције које контролишу границе, као ни институције које су одговорне у систему безбједности хране. А када им то није пошло за руком, покушао је да им у помоћ прискочи амбасадор Србије. Уосталом, најаву оваквог амбасадоровог реаговања министар пољопривреде је добио дан прије његовог објављивања, и то управо од једног опозиционог лидера у Црној Гори.

Све то не упућује на конструктиван, партнерски однос,какав су надлежне државне институције у Црној Гори, па и Министарство пољопривреде увијек имали према најближем сусједу. Имаће га и убудуће, баш као што је био случај током септембра мјесеца, при контроли двије пошиљке хране из Србије које својим квалитетом нијесу одговарале пратећим сертификатима. О томе колеге из Србије нијесу обавјештаване преко новинских стубаца већ су надлежне службе одрадиле свој посао, не у тишини о којој говори амбасадор Лутовац, већ у складу са процедурама које су прописане за рад надлежних инспекцијских служби.

Пошто већ помиње Нушића, амбасадора Лутовца у Црној Гори ипак нећемо карактерисати по наслову једног од најпознатијих дјела овог великог српског комедиографа. Свака сличност била би сувише очигледна


ПР служба Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?