Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Извјештај о реализацији мјера из Акционог плана за спровођење Стратегије реформе правосуђа 2007-2012, за период јул 2008-јануар 2009. године

Поглавље Јачање независности и самосталности правосуђа, од укупно 11 мјера, садржи само једну дјелимично реализовану мјеру, која се односи на сагледавање постојећег нормативног оквира о надзору над радом правосудне управе, у складу са европским стандардима и искуством. Неке од предвиђених активности већ су реализоване у оквиру Компоненете ИИИ тwининг пројекта Реформа правосуђа ИПА 2006, који је у току.

У дијелу који се односи на постизање стратешког циља јачања ефикасности правосуђа, посебну пажњу заврјеђује чињеница да је Влада утврдила Предлог законика о кривичном поступку, који је као мјера био предвиђен за ИИ квартал 2008. године. Нацрт плана имплементације ЗКП-а је израђен и биће достављен Влади на разматрање. Када је ријеч о дјелимично реализованој мјери изаде анализе постојећег нормативног оквира у областима кривичне и прекршајне одговорности малољетника, Министарстарство правде је у оквиру Пројекта Реформа система малољетничког правосуђа и у складу са овом мјером започело рад на анализи у том смислу је ангажован међународни експерт који припрема први нацрт анализе. Такође, доношењем Правилника о полагању нотарског испита створене су претпоставке за реализацију мјере формирање Комисије за полагање нотарског испита, која ће бити образована у И кварталу ове године.


У области јачања доступности правосудних органа, дјелимично је реализована мјера доношења Закона о заштити од насиља у породици, чија је радна верзија нацрта, прије коначне израде, уз подршку ОЕБС-а упућена на додатну експертизу. У циљу побољшања постојећег стања зграда правосудних органа, Влада је усвојила у јануару 2009. године Информацију о постојећем стању објеката правосудних институција и њихове опремљености и безбједности.Влада је задужила Министарство правде у сарадњи са Врховним судом, Врховним државним тужилаштвом, Вијећем за прекршаје, Министарством финансија, Дирекцијом јавних радова и Управом за заједничке послове државних органа да сачини да се припреми иновирана информација о структури потребне безбједоносне опреме за потребе правосудних органа, а предузете су и активности на изради пројекта за изградњу Палате правде у Подгорици.

У поглављу Јачање јавног повјерења у правосуђе, већина мјера је дјелимично реализована. У току је усвајање правилника о унутрашњој систематизацији судова, са предвиђеним мјестима за лица одговорна за односе с јавношћу. Управни суд публикује збирке судских одлука и објављује их на web-страници www.управнисуд.орг.. У осталим судовима теку припреме за објављивање одлука из 2008. године. Сентенце одлука Врховног суда објављују се у Билтену Врховног суда.

У оквиру стратешког циља едукације у правосудним органима нема нереализованих ни дјелимично реализованих мјера.

Поглавље Алтернативно рјешевање спорова, од укупно седам, садржи само једну мјеру која није реализована у потпуности, али јесте у великој мјери. Ријеч је о мјери праћења рада посредника и обезбјеђивања да се при упављању њиховим радом дослиједно примјењује приступ који је јасан и руковођен квалитетом, као и успостављање јасних и одговорних критеријума за процјену учинка и квалитета. У том циљу, усвојен је Кодекс рада посредника, а у току је рад на успостављању механизма за процјену учинка и квалитета рада посредника. Потпуна реализација мјере очекује се у И кварталу ове године. Када је ријеч о кривичним стварима, ваља истаћи да је у 2008. години на алтернативан начин ријешено 244 предмета.

Ваља истаћи да ни у поглављу Борба против организованог криминала и корупције нема нереализованих мјера. Три дјелимично реализоване мјере односе се на објављивање ратификованих медјународних уговора на веб сајту (web сите) Министарства правде и правосудних органа, израду и дистрибуцију публикације медјународних уговора којима је Црна Гора приступила и опремање правосудних органа адекватном опремом за поступање у предметима организованог криминала и корупције.

У области затворског система евидентан је континуитет у испуњавању предвиђених мјера на плану унапрјеђења затворских услова, али свакако треба настојати да се тај континуитет одржи, посебно због комплексности одређених мјера, као што су изградња, реконструкција и адаптација затворских објеката. Није реализована мјера о спровођењу обуке кадрова који ће радити на пословима надзора над извршењем условне осуде, условног отпуста и казне рада у јавном интересу, која је била предвиђена за први извјештајни период, јер њена реализација зависи од стварања одређених претпоставки организационог (систематизација радних мјеста) и нормативног карактера (доношење Закона о измјенама и допунама Закона о кривичним санкцијама), што подразумијева потребу интензивирања активности на њиховом стварању.

Судска пракса биљежи позитивне помаке, посебно у дијелу едукације носилаца правосудне функције о праву ЕУ, уз предочавање и вјежбање конкретних случајева у пракси. Нијесу реализоване двије мјере, које су зависиле од именовања Заступника Црне Горе пред Европским судом за људска права у Стразбуру. Њихоавреализација очекује се ускоро.

Када је у питању Правосудни информациони систем - ПРИС, иако овај извјештај биљежи велики број нереализованих и реализованих мјера, треба истаћи да су образовањем Савјета за реализацију ПРИС-а и Оперативног тима овог тијела, створени институционални предуслови за испуњавање зацртаних мјера.Download
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?