Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Излагање директора Завода за извршење кривичних санкција Божидара Вуксановић

Објављено: 20.06.2008. 18:00 Аутор: Насловна страна
Отварање нових објеката у Заводу за изврсење кривицних санкција

Подгорица 20. јун 2008. године

Излагање директора Завода
Божидара Вуксановића

Данашњу свечаност уприличили смо поводом отварање два нова објекта у Заводу за извршење кривичних санкција у којима ће казну затвора издржавати осуђена лица жене, странци и малољетници и лица којима су изречене кратке временске казне.

У многим затворским системима недостатак простора за смјештај лица лишених слободе представља проблем, који директно или индиректно утиче на безбједност и процес третмана. Лишење слободе треба спроводити у материјалним и хуманим условима који ће обезбиједити очување људског достојанства. У протекле двије ипо године предузели смо и реализовали низ активности у циљу стварања просторних услова за што хуманије издржавање казне затвра. Тако смо у Затвореном дијелу Казнено поправног дома Подгорица изградили нови објекат павиљон Д, реконструисали павиљоне А и Б уз финансијску помоћ Европске агенције за реконструкцију. Спровођењем мјера интерне економије изградили ново Дисциплинско одјељење.

Свјесни да животни услови приликом издржавања казне затвора представљају један од главних факотора који утиче на самопоштовање, достојанство осуђених лица и њихову отвореност ка процесу преваспитања и ресоцијализације, акценат смо ставили на рјешавање питања смјештаја осјетљивих категорија осуђених лица ( жена, малољетника и странаца). Затворски систем Црне Горе нема проблема са овим категоријама осуђених лица, јер веома мали број њих се налази на издражавању казне затвора. Ипак у циљу поштовања стандарда, везаних за ову групу лица, изградили смо објекат површине од 1250м² капацитета за смјештај 56 лица, од чега по 20 за жене и малољетнике и 16 за стране држављане. Приликом изградње овог објекта посебно се водило рачуна о потребама осуђених лица жена и малољетника по питању образовања, едукације, смјештаја и третмана, а све са циљем да се код њих ствари осјећај одговорности и развије такво понашање и вјештине које ће им помоћи да се по завршетку казне врате у друштво са бољом шансом за даљу перспективу.

Други објекат је такође површине од 1250м² капацитета за смјештај 92 осуђена лица у 32 собе. Стављањем у функцију овог објекта створиће се услови за растерћење капацитета Затвора Подгирица у којем су смјештена притворена лица.

Објекти су изграђени у складу са стандардима које предвиђају међународни прописи. У сарадњи са Дирекцијом јавних радова за њихову изградњу обезбијеђена су средства из Капиталног буџета у износу од 1.400.000 еура.

Управа Завода и њени службеници предузимају и предузимаће све радње у циљу стварања услова који ће омогућити реализацију основног ција казне који се огледа у преваспитању починиоца кривичних дјела поштујући стандарде и људска права. У наредном периоду почеће и изградња два нова Затвора у Бијелом Пољу и Котору. У њима ће бити смјештена притворена лица из сјеверне и јужне регије, чиме ће доћи до растрећења смјештајних капацитета Затвора Подгорица. Затвор у Котору имаће и одјељење за пружања адекватног медицинског третмана осуђеним лицима која су душевно болесна. Изградњом ових објеката затворски систем Црне Горе у потпуности ће ријешити питање услова за смјештај и ресоцијализацију осуђених лица.

И на крају бих истакао да циљ изградње ових објеката није проширење капацитета затворског система Црне Горе, већ стварање хуманих и достојанствених услова за издржавање казне затвора. Audio
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?