Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Твининг пројекат МН 07/ИБ/ЈЛС 03 између Црне Горе и Аустрије "Реформа правосудја"

Објављено: 11.12.2008. 22:00 Аутор: Насловна страна
Делегације Европске комисије у Црној Гори, Министарство правде Црне Горе и Савезно министарство правде Аустрије представиће сјутра твининг пројекат између Црне Горе и Аустрије Реформа правосуђа.

О пројекту ће говорити министар правде у Влади Црне Горе Мираш Радовић, шеф Делегације Европске комисије у Црној Гори Леополд Маурер, помоћник министра правде Црне Горе и руководилац пројекта земље корисника Бранка Лакочевић, управни директор Центра за правну компетенцију у Аустрији и руководилац пројекта државе учеснице Марио Тхурнер и резидентни савјетник на пројекту Гунтер Wалцхсхофер.

Твининг пројекат Реформа правосуђа пружиће подршку напорима које Црна Гора улаже у реформу правосуђа, са фокусом на јачању независности, оптимизацији институционалне и организационе структуре и побољшању ефикасности правосуђа. Циљеви пројекта се заснивају на Акционом плану за спровођење Стратегије реформе правосуђа 2007-2012. године.

Пројекат се састоји од три компоненте: пружање подршке реализацији Акционог плана за спровођење Стратегије реформе правосуђа, Судском и Тужилачком савјету у обезбјеђивању независности правосуђа, као и тужилаштву у процесу израде буџета у циљу побољшања ефикасности у судовима.

Овај пројекат реализује се у оквиру претприступног инструмента (ИПА), који је осмишљен као огроман програм за земље у претприступном периоду, које имају изгледа за приступање ЕУ. Осмишљен је као твининг пројекат са фокусом на тијесној сарадњи и заједничком раду земље чланице и земље корисника у правцу намјенски урађеног концепта за побољшање црногорског правосуђа. Финансира се из средстава ЕУ и има укупан буџет од 1,5 милиона еура. Његова реализација предвиђена је у периоду од 15 мјесеци (1. новембар 2008 31. јануар 2010). У његовој имплементацији учествује око 30 експерата из Аустрије, Финске, Бугарске и Румуније, заједно са црногорским експертима из Министарства правде, судова и тужилаштва.

Презентација ће бити одржана у петак, 12. децембра у хотелу Подгорица, са почетком у 11,00 сати.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?