Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар правде Мираш Радовић сусрео се са шефом мисије ЕУЛЕX Ивом де Кармабоном

Објављено: 04.02.2009. 20:50 Аутор: Насловна страна
Правосудни органи Црне Горе спремни су за сарадњи са институцијама правосуђа Косова, посебно у борби против организованог криминала и пружању међународне правне помоћи, рекао је министар правде Мираш Радовић на сусрету са шефом Европске мисије владавине права на Косову Ивом де Кармабоном, одржаном данас на вили Горица, у оквиру једнодневне посјете делегације ЕУЛЕX-а Црној Гори.

Кармабон је упознао Радовића са мандатом, процесом констистусања, структуром и надлежностима ЕУЛЕX-а, те његовим односом са органима косовског правосуђа, истичући да је кључни циљ ове мисије успостављање владавине права, које нема без правосудне сарадње у Региону и шире.

Прихватајући иницијативу за унапрјеђење ове сарадње са надлежним институцијама Косова, Радовић је изразио задовољство досадашњим реформским захватима у црногорском правосуђу, којима су се стекли услови за интензивну и тијесну комуникацију између правосудних система земаља Региона, посебно када је ријеч о потреби бржих и ефикаснијих истрага у случајевима најтежих кривичних дјела прекограничног криминала. Као примјере добрих реформских рјешења, Радовић је навео оснивање специјалног одјељења за борбу против организованог криминала, корупције и ратних злочина при Врховном државном тужиоцу и концентрисање надлежности за суђење у овим предметима при вишим судовима у Подгорици и Бијелом Пољу.

Обострано је оцијењено да је потребно развити тијесну и непосредну сарадњу између црногорских органа надлежних за гоњење учинилаца кривичних дјела и институција Косова са истим дјелокругом надлежности, у смислу размјене информација и доказа ради ефикасног процесуирања конкретног кривичног дјела.

На сусрету министра правде Мираша Радовића и шефа мисије ЕУЛЕX Ива де Кармабона, закључено је да је правосудна сарадња један од услова стабилности Региона.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?