Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Експерт Европске комисије за питања кривично-процесног законодавства Кристијан Шерницки представио завршне примједбе на Нацрт ЗКП-а

Објављено: 06.02.2009. 01:32 Аутор: Насловна страна
Министар правде Мираш Радовић примио је данас делегацију Европске комисије, шефа Делегације ЕК у Црној Гори Леополда Маурера и експерта ЕК за питања кривично-процесног законодавства, тужиоца из Њемачке Кристијана Шерницког (Цхристиан Сцхернитзкy), који је том приликом представио завршне примједбе на текст Нацрта законика о кривичном поступку.

Презентацији је присуствовао и проф.др Драго Радуловић, професор кривично-процесног права на Правном факултету у Подгорици.

Након детаљне анализе примједби на нацрт овог законика, констатовано је да је ријеч о квалитетном законском тексту, чије ће новине обезбиједити компатибилност кривичне процедуре у Црној Гори са кривично-процесним системима у Региону и Европи, са нагласком на нови концепт тужилачке истраге, о којој је у црногорском правосуђу, као и научној и лаичкој јавности, постигнут општи консензус.
Посебно је истакнут висок степен заштите и афирмације људских права у новом законику, што ће бити обезбијеђено и кроз низ нових института, који се у црногорско законодавство транспонују из развијених европских система.

Примједбе експерта Шерницког биће размотрене приликом израде Предлога законика о кривичном поступку, који ће током овог мјесеца бити понуђен влади Црне Горе на утврђивање и упућен у скупштинску процедуру.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?