Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Завршени преговори о потписивању сета уговора о правној помоћи између Црне Горе и Србије

Објављено: 23.04.2009. 23:00 Аутор: Насловна страна
Делегације Црне Горе и Републике Србије завршиле се данас на вили Горица преговоре о закључивању сета уговора из области међународне правне помоћи, усагласивши текстове Уговора о међусобном пружању правне помоћи у грађанским и кривичним стварима, Уговора о међусобном извршавању судских одлука у кривичним стварима и Уговора о изручењу.

Помоћник министра правде Црне Горе Бранка Лакочевић рекла је да са задовољством констатује да су експертски тимови Црне Горе и Србије, делегирани од стране влада двије земље и на основу утврђених платформи, након три састанка од децембра прошле до априла ове године, у конструктивној и креативној атмосфери дошли до коначних текстова сета уговора из области међународне правне помоћи.

Према њеним ријечима, тим уговорима предвиђена је непосредна комуникација правосудних органа двије државе у одређеним општим видовима правне помоћи, у циљу убрзавања поступања по замолницама за правну помоћ и избјегавања комуникације преко централних органа, односно министарстава правде двије државе. Она је нагласила да су оваква рјешења резултат опредјелјенја за ефикаснијим рјешавањем великог броја судских предмета у којима се јавља потреба за међународном правном помоћи.

Лакочевић је подсјетила да је преко Министарства правде, као централног органа комуникације за међународну правну помоћ, током 2008. године прослијеђено око 6500 замолница, од којих око 3000 за помоћ у кривичним и око 3500 за помоћ у грађанским стварима.

У највећем дијелу ради се о комуникацији са Републиком Србијом, закључила је Лакочевић.

Преговори двије делегације, у складу са основама које су утврдиле владе Црне Горе и Србије, почели су децембра прошле године у Подгорици, настављени у фебруару ове године у Београду и завршени трећом рундом данас у Подгорици.

Уговори о правној помоћи између Црне Горе и Србије ускоро ће бити потписани у Подгорици и привремено ће се примјењивати од дана потписивања. Истоврермено, министри правде Црне Горе и Србије потписаће Протокол о сарадњи министарстава правде двије земље.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?