Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министри правде и унутрашњих послова и јавне управе, Мираш Радовић и Иван Брајовић, учествују на Форуму министара правде и унутрашњих послова ЕУ-Западни Балкан у Бриселу

Објављено: 17.11.2009. 01:50 Аутор: Насловна страна
Данас је у Бриселу отпочео са радом Форум ЕУ-Западни Балкан, који се одржава крајем сваке године и окупља министре правде и унутрашњих послова земаља нашег региона, представнике Европске комисије, ЕУРОЈУСТ-А, ЕУРОПОЛ-а, ИНТЕРПОЛ-а и других европских и регионалних агенција, институција и иницијатива. На конференцији учествује делегацији Владе Црне Горе, коју предводе министри правде и унутрашњих послова и јавне управе Мираш Радовић и Иван Брајовић.
Форум је отворила министрица правде предсједавајућег Европском унијом - Краљевине Шведске Беатрис Аск, а учесницима се након тога обратио потпредсједник Европске комисије и комесар за правду, слободу и сигурност Жак Баро, који је представио напредак земаља Западног Балкана у спровођењу Споразума о стабилизацији и придруживању, као и у дијалогу о визној либерализацији.
Говорећи на тему Независно судство и тужилаштво, министар Радовић је истакао да је за Владу Црне Горе независно и поуздано правосуђе од стратешке важности, прије свега у функцији заштите људских права и слобода, а тиме и у даљем процесу европских и евроатлантских интеграција. Устав Црне Горе, који је усвојен крајем 2007. године, представља искорак у јачању независности судства и самосталности тужилаштва. Гагаранција самосталности и независности садржана је у томе, што је Судски савјет позициониран као самосталан и независан орган, чији је задатак да обезбјеђује независност и самосталност правосуђа нагласио је министар Радовић. Такође је ојачана уставна гаранција и за положај државног тужилаштва као јединствног и самосталног државног органа, тиме што је Тужилачки савјет уведен као уставна категорија, са задатком да обезбјеђује самосталност тужилаштва. Наведене уставне гаранције разрађене су новоусвојеним Законом о Судском савјету, Законом о судовима, Законом о државном тужилаштву и сетом подзаконских аката. Водило се рачуна и да се ојача улога судија, односно државних тужилаца, у остваривању функција Судског и Тужилачког савјета, а нарочито у поступку избора судија, односно именовања државних тужилаца и њихових замјеника и утврђивању одговорности носилаца правосудне функције, као и у дефинисању буџетског оквира правосудних органа, а њиховом имплементацијом јача се принцип независности судства, односно самосталности тужилаштва, закључио је министар Радовић.
Учествујући у дискусији на тему Борба против корупције, министар Радовић је упознао учеснике Форума са стратешким документима, нормативним и институционалним окривом, као и са статистиком судских предмета у области борбе против корупције у Црној Гори. Тако су судови у посљедњих пар година били посебно посвећени рјешавању случајева корупције и у том дијелу свог рада постигли завидан ниво ефикасности, који представља значајан напредак у односу на претходни период. То најбоље илуструју статистички подаци: у 2006. години судови су правоснажно ријешили свега 50 случајева против 55 оптужених лица, у 2007. години донијете су 34 правоснажне пресуде против 39 лица, да би ангажовањем судова у 2008. и 2009. години



била достигнута бројка од 376 правоснажно ријешених предмета, док је средином ове године код судова било свега нешто више од 40 неријешених предмета, навео је министар Радовић.
Он је посебно значајним оцијенио успостављање новог концепта кривичног поступка у Црној Гори и изразио очекивање да ће примјена новог Законика о кривичном поступку довести до лакшег откривања кривичних дјела, ефикикаснијег гоњења и бржег суђења учиниоцима кривичних дјела организованог криминала и корупције.
Стални су напори црногорске власти да се достигне што већи степен независности правосуђа, јер смо свјесни да само независно правосуђе може бити гарант поштовања, остваривања и заштите људских права и слобода, а државе са независним правосуђем су државе владавине права или правно уређене државе, каква је, могу слободно рећи, и држава Црна Гора, изјавио је министар Радовић.
Учесници Форума дискутовали су данас и на тему сарадње са ЕУРОЈУСТ-ом, као и борбе против трговине људима, а сјутра ће бити ријечи о сарадњи са ЕУРОПОЛ-ом и ФРОНТЕX-ом и СЕЦИ центром.
Министар унутрашњих послова и јавне управе Иван Брајовић сјутра ће имати уводно излагање у оквиру теме Експлозиви и борба против трговине оружјем, а учествоваће и на Другом састанаку Комитета министара за имплементацију Конвенције о полицијској сарадњи у Југоисточној Европи, који ће бити одржан на маргинама Форума ЕУ-Западни Балкан.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?