49. сједница Владе Црне Горе - 1.12.2021.

Овај чланак садржи листу докумената

Влада Црне Горе је, на 49. сједници одржаној 1. децембра 2021. године којом је предсједавао премијер проф. др Здравко Кривокапићутврдила Предлог закона о остваривању права на финансијску подршку лицима која су била запослена у привредним друштвима у сектору рударске и металске индустрије с Извјештајем са јавне расправе.

Утврђен је и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о ефикасном коришћењу енергије. Измјенама и допунама се приступило како би се постојеће законско рјешење унаприједило у погледу усаглашавања са правним оквиром ЕУ са циљем увођења Националног енергетског и климатског плана као кључног планског документа у области енергетске ефикасности, као и побољшања правног основа за бољу примјену постојећих и доношење будућих подзаконских аката, посебно по питању уређивања проблематике енергетске ефикасности у зградама.

Влада је донијела Уредбу о начину утврђивања накнаде за коришћење непокретности у државној имовини. Уредбом је прописано да концесионар, ради коришћења непокретности у државној имовини, плаћа накнаду која се утврђује у складу са Правилником о Методологији за процјену вриједности имовине, у складу са законом.

Донијета је Уредба о критеријумима за формирање максималних цијена љекова. Циљ овог прописа је да се опредијељеним редовним буџетским средствима за набавку љекова грађанима обезбиједи доступност квалитетних, безбједних и ефикасних љекова, по најповољнијој цијени, уз чињеницу да је Црна Гора мало тржиште за које произвођачи и носиоци дозволе за лијек нијесу много заинтересовани. Уредбом је прописано да се користи методологија међународног поређења цијена, која је најчешће коришћена метода у већини земаља Европске уније, за ограничење цијене љекова. Утврђене су референтне земље: Република Србија, Република Хрватска и Румунија, као упоредиве земље у погледу бруто националног дохотка по глави становника, нивоа цијена љекова, опште економске ситуације, здравственог система, система рефундирања љекова и асортимана љекова. Максимална цијена лијека на велико формира се у односу цијене лијека на велико у Црној Гори и просјечне упоредиве цијене лијека на велико у референтним земљама, док се максимална цијена лијека на мало формира тако што се на цијену лијека на велико зарачунавају трошкови промета на мало у висини до 18%.

Ради усаглашавања са Законом о Војсци, Влада је донијела Уредбу о престанку важења Уредбе о бројној величини, саставу и начину ангажовања активне резерве Војске Црне Горе и Одлуку о бројној величини уговорне резерве Војске Црне Горе. Законом је установљен нови концепт резервног састава Војске, који се састоји од уговорне и стратегијске резерве, а не активне и неактивне резерве као што је било прописано раније. Новом Одлуком је одређено да се уговорна резева састоји од 30 резервних официра, 30 резервних подофицира и 40 резервних војника.

Влада је донијела Одлуку о Енергетском билансу Црне Горе за 2022. годину који обухвата: Биланс електричне енергије, Биланс угља, Биланс нафте, нафтних деривата и биогорива, Биланс природног гаса и биланс топлотне енергије за даљинско гријање и/или хлађење и индустријску употребу. Документ је припремљен на бази података о билансу електричне енергије добијених од стране Електропривреде Црне Горе, ЦЕДИС-а, ЦГЕС-а, произвођача електричне енергије у Црној Гори, биланса угља од стране Рудника угља, као и процијењеног промета нафтних деривата од стране нафтних компанија. Такође, узете су у обзир и потребе појединих привредних субјеката (Унипром КАП, Тошчелик Никшић, неколико грађевинских фирми и др.) који поједине енергенте набављају у сопственом аранжману. У 2022. години бруто потрошња електричне енергије планирана је на 3.571,93 GWh, а покрива се: производњом из сопствених извора 3.519,15 GWh, салдом (увоз/извоз) 52,78 GWh. Учешће електричне енергије из хидроелектрана у укупној планираној производњи електричне енергије у 2022. години је 53,33%, термоелектране 37,42%, вјетроелектрана 9,15% и соларних електрана 0,10%. Од укупних потреба за енергијом, Црној Гори недостаје значајан дио, који је у 2020. години износио, 43,60%, у 2021. години се процјењује недостатак од 43,30%, а у 2022. години се планира на 47,09%. Највећи утицај на укупни дефицит енергије имају нафтни деривати и природни гас, који по плану за 2022. годину чине 46,57% укупне потрошње енергената, а за потребе домаћег тржишта се у потпуности увозе.

Донијета је Одлука о утврђивању годишњег броја дозвола за привремени боравак и рад странаца за 2022. годину. Годишња квота дозвола утврђена је у укупном броју од 20.454, од чега се издваја 5.000 дозвола које Министарство економског развоја на захтјев Завода за запошљавање може додатно распоредити за поједине намјене, у складу са потребама тржишта рада. Највише дозвола је опредијељено за грађевинарство – 4.625, услуге смјештаја и исхране – 4.563 и остале услужне дјелатности 2.370. Одлука треба да омогући успостављање равнотеже између потреба запошљавања домаће радне снаге, посебно на сезонским пословима и наглашених потреба послодаваца у одређеним дјелатностима, када те потребе не може у потпуности задовољити понуда на домаћем тржишту рада.

Влада је донијела Одлуку о измјенама Одлуке о специјалном додатку. Измјеном се додатак за полицијске службенике у сједишту Сектора полиције посебне намјене, Противтерористичке јединице полиције и Групе за противдиверзиону заштиту повећава са 10 % на 30 % основне зараде, а за полицијске службенике Посебне јединице полиције и Јединице за подршку и логистику са 10 % на 20 %. Такође, у складу са препорукама Заштитника људских права и слобода, предвиђен је и додатак на основну зараду запосленима у Управи за извршење кривичних санкција који раде у Б, Д и Ф одјељењу Затвора за дуге казне.

У складу са Законом о сигурности поморске пловидбе, Влада је донијела Одлуку о оснивању Националног одбора за олакшице у поморском саобраћају. Национални одбор се оснива ради спровођења и давања препорука за унапређење мјера, активности и технолошких поступака којима се олакшава обављање међународног поморског саобраћаја и проток путника, пртљага, терета и/или поште и за имплементацију јединственог националног прозора у поморству („Maritime Single Window“).

Влада је донијела Одлуку о измјени Одлуке о одређивању изворишта намијењених за регионално и јавно водоснабдијевање (јавним водоводом) и утврђивању њихових граница. Основни разлог за доношење Одлуке садржан је у потреби имплементације Закона о водама и чињеници да су у претходном периоду у Црној Гори оформљење три нове општине: Гусиње, Петњица и Тузи, које су се издвојиле из постојећих општина Плав, Беране, односно Главног града Подгорица, усљед чега је неопходно постојећу Одлуку измијенити и допунити извориштима која се користе за јавно водоснабдијевање на територији новоформираних општина.

Усвојена је Информација о извођењу хитних интервентних радова у сврху регулације и заштите од штетног дејства вода. Комисија образована од стране Управе за воде извршила је преглед рјечних корита у општинама Андријевица, Беране, Бијело Поље и Мојковац. Након теренског прегледа и распложивих геодетских и катастарских подлога, Комисија је дала анализу и потребу за процјеном даље опасности, као и оцјену постојећег стања и предлог санационих мјера за извођење хитних интервентних радова. Такође је констатовала у својим извјештајима негативне процесе у рјечним коритима и дала предлоге интервентних мјера. У циљу спрјечавања евентуалне експлоатације материјала приликом извођења неопходних радова, те што ефикасније реализације радова ради заштите од поплава, Влада је задужила Управу за воде и Министарство одбране да закључе Споразум којим ће се ангажовати инжењерска јединица за извођење послова.

Влада је усвојила Извјештај о примјени Уредбе о избору представника невладиних организација у радна тијела органа државне управе и квалитету спроведених јавних расправа у припреми закона и стратегија за 2020. годину.

Усвојен је Програм мјера за унапређење стања ухрањености и исхране у Црној Гори са Акционим планом од 2021. до 2022. године. У дискусији је наведено да усвајање овог Програма произилази из потребе да се настави са усклађивањем националних активности које још увијек нису испуњене у складу са регионалним препорукама донесеним од стране Свјетске здравствене организације за европски регион (Европски акциони план за храну и исхрану 2015-2020). Програм има за циљ да подржи активности на нивоу Владе и друштва како би се значајно побољшало здравље и добробит становништва, смањиле здравствене неједнакости и ојачало јавно здравље. Пушење, неправилна исхрана и употреба алкохола и даље представљају три водећа превентабилна фактора који доводе до пријевременог оболијевања и умирања. Повећана тјелесна маса, повећан унос хране која има високу енергетску вриједност, унос засићених масти, транс-масти, шећер и со, као и исхрана са ниским уносом воћа, поврћа и интегралних житарица водећи су фактори ризика и приоритетни проблеми које овај Програм жели ријешити. Средства потреба за реализацију мјера садржаних у овом Програму износе 325.000 еура, а обезбијеђена су из редовног буџета здравственог система Црне Горе и донација.

Влада је усвојила Информацију о покретању Code for Montenegro - платформе за укључивање бројних релевантних актера у рјешавању дигиталних проблема и изазова грађана Црне Горе. У циљу позиционирања Црне Горе као друштва развијених организационих, људских, стручних капацитета који обезбјеђују повјерење грађана, Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија ће успоставити Code for Montenegro платформу за укључивање бројних релевантних актера у рјешавање дигиталних проблема и изазова грађана Црне Горе, у виду бројних типова програма сарадње. Платформа  је настала из потребе да се добре праксе у дијелу дигиталне трансформације и јавне управе, из приватне индустрије, цивилног и академског сектора пренесу на јавну управу, а функционисаће на волонтерској основи. Имајући у виду да су технологија и људи најбитнији за дигиталну трансформацију, платформа ће омогућити спајање знања и искуства јавних службеника и сарадњу са партнерима из приватног, ICT, цивилног сектора из земље и иностранства.

Усвојена је Информација о формирању Консултативног тијела глобалних лидера на пољу дигиталне трансформације, којим ће координирати Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија. У Информацији се наводи да је дигитална трансформација један од шест стратешких приоритета Владе и један од главних стубова реформе јавне управе, даљег дигиталног развоја Црне Горе, модернизације и транспарентности њеног рада, као и повећања ефикасности и квалитета услуга које јавна управа пружа грађанкама, грађанима и привреди. Узори Црне Горе, у дијелу дигиталне трансформације, су земље које су већ постигле завидан ниво дигиталног развоја, као што су Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Аустралија, Нови Зеланд, Канада и земље Европске уније, чији експерти су чланови овог тијела, који ће консултативно и на волонтерској основи, својом експертизом и савјетима из области дигиталне трансформације, дигитализације јавне управе и медија оснажити наше тимове у даљим процесима развоја Црне Горе. Задаци овог тијела су сарадња, савјетовање, размјена експертизе, искустава и добрих пракси у областима динамичне дигитализације јавне управе, изградње капацитета за дигиталну владу, едукације јавних службеника и владиних тимова у дијелу иновација и дигитализације, усвајања нових технологија и сајбер безбједности.

Влада је прихватила Предлог за уступање Општини Тиват на привремено коришћење локације „Опатово“ у Тивту. У том контексту, Влада је дала сагласност да се бивше војно складиште „Опатово“ уступи на привремено коришћење за потребе смјештаја Службе заштите Општине Тиват, до изградње нове ватрогасне станице, а најдуже до привођења намјени локације, у складу са важећим планским документом.

49. sjednica Vlade Crne Gore (01.12.2021.)

49. сједница Владе Црне Горе

I МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ СУ ВЛАДИ ДОСТАВЉЕНИ РАДИ РАСПРАВЕ
1.Извјештај о раду Инвестиционо-развојног фонда Црне Горе А.Д. за 2020. годину, са финансијским исказима и Извјештајем независног ревизора за 2020. годину и предлозима Одлука Материјал Закључци
2.Предлог закона о остваривању права на финансијску подршку лицима која су била запослена у привредним друштвима у сектору рударске и металске индустрије с Извјештајем са јавне расправе Материјал Закључци
3.Предлог закона о измјенама и допунама Закона о ефикасном коришћењу енергије Материјал Закључци
4.Предлог уредбе о начину утврђивања накнаде за коришћење непокретности у државној имовини Материјал Закључци
5.Предлог уредбе о критеријумима за формирање максималних цијена љекова* Материјал Закључци
6.Предлог уредбе о престанку важења Уредбе о бројној величини, саставу и начину ангажовања активне резерве Војске Црне Горе Материјал Закључци
7.Предлог одлуке о бројној величини уговорне резерве Војске Црне Горе Материјал Закључци
8.Предлог одлуке о Енергетском билансу Црне Горе за 2022. годину Материјал Закључци
9.Предлог одлуке о утврђивању годишњег броја дозвола за привремени боравак и рад странаца за 2022. годину Материјал Закључци
10.Предлог одлуке о измјенама Одлуке о специјалном додатку Материјал Закључци
11.Предлог одлуке о оснивању Националног одбора за олакшице у поморском саобраћају Материјал Закључци
12.Предлог одлуке о измјени Одлуке о одређивању изворишта намијењених за регионално и јавно водоснабдијевање (јавним водоводом) и утврђивању њихових граница Материјал Закључци
13.Информација о извођењу хитних интервентних радова у сврху регулације и заштите од штетног дејства вода Материјал Закључци
14.Предлог програма мјера за унапређење стања ухрањености и исхране у Црној Гори са Акционим планом од 2021. до 2022. године Материјал Закључци
15.Извјештај о примјени Уредбе о избору представника невладиних организација у радна тијела органа државне управе и квалитету спроведених јавних расправа у припреми закона и стратегија, за 2020. годину Материјал Закључци
16.Информација о покретању Code for Montenegro платформе за укључивање бројних релевантних актера у рјешавању дигиталних проблема и изазова грађана Црне Горе Материјал Закључци
17.Информација о формирању Консултативног тијела глобалних лидера на пољу дигиталне трансформације Материјал Закључци
18.Извјештај о учешћу на Дигиталном самиту 2021. економија Западног Балкана, организованом у Подгорици, од 11. до 13. октобра 2021. године Материјал Закључци
19.Информација о анексирању купопродајних уговора закључених између Министарства одбране Црне Горе и привредног друштва „Montenegro Defence industry“ д.о.о Подгорица Материјал Закључци
20.Предлог за уступање Општини Тиват на привремено коришћење локације „Опатово“ у Тивту Материјал Закључци
21.Информација о изградњи постројења за прераду нуспроизвода животињског поријекла Материјал Закључци
22.Извјештај о раду Агенције за заштиту конкуренције за 2020. годину Материјал Закључци
23.Кадровска питања Закључци
23.1Предлог за постављење генералне директорице Директората за развој становања и легализацију у Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма Материјал
23.2Предлог за постављење генералног директора Директората за грађевинарство у Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма Материјал
23.3Предлог за постављење генералног директора Директората за екологију у Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма Материјал
23.4Предлог за престанак вршења дужности в.д. секретарке Министарства економског развоја Материјал
23.5Предлог за одређивање вршитељке дужности секретарке Министарства економског развоја Материјал
23.6Предлог за разрјешење директора Управе за жељезнице Материјал
23.7Предлог за одређивање вршиоца дужности директора Управе за жељезнице Материјал
23.8Предлог за одређивање вршитељке дужности помоћнице директора Управе за статистику Материјал
23.9Предлог за одређивање вршитељке дужности помоћнице директора Управе за статистику Материјал
II МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ СЕ ВЛАДИ ДОСТАВЉАЈУ С ПРЕДЛОГОМ ДА СЕ О ЊИМА НЕ РАСПРАВЉА
24.Предлог одлуке о утврђивању јавног интереса за експропријацију непокретности ради реализације пројекта „Реконструкција малих хидроелектрана - МХЕ Шавник – Шавник“ (без расправе) Материјал Закључци
25.Предлог одлуке о утврђивању јавног интереса за експропријацију непокретности за реконструкцију магистралног пута М-2 Рибаревина-Пода (без расправе) Материјал Закључци
26.Предлог одлуке о утврђивању јавног интереса за експропријацију непокретности за реконструкцију магистралног пута М-2, дионица Стевановац-Лепенац, Општина Мојковац (без расправе) Материјал Закључци
27.Предлог одлуке о утврђивању јавног интереса за непотпуну експропријацију непокретности ради измијештања електроенергетске инфраструктуре у захвату КО Предиш, Пријестоница Цетиње (без расправе) Материјал Закључци
28.Предлог одлуке о преносу права располагања на непокретности Општини Бар ради остваривања јавног интереса - изградње дијела саобраћајнице „улице 2“ у складу са ДУП-ом „Илино“ (без расправе) Материјал Закључци
29.Предлог одлуке о утврђивању јавног интереса за потпуну експропријацију непокретности, ради реализације пројекта изградње НДТС 10/0,4 KV, 2x630 KVA „Тргомен – Нова“ са уклапањем у 10 KV мрежу, КО Бандићи, Општина Даниловград (без расправе) Материјал Закључци
30.Предлог измјена Мјера подршке привреди и грађанима за II квартал 2021. године (без расправе) Материјал Закључци
31.Предлог споразума између Савјета министара Босне и Херцеговине, Владе Републике Бугарске, Владе Републике Хрватске, Владе Мађарске, Владе Републике Сјеверне Македоније, Владе Црне Горе, Владе Републике Србије, Владе Словачке Републике (без расправе) Материјал Закључци
32.Информација о потписивању Двогодишњег споразума о сарадњи између Министарства здравља Црне Горе и Регионалне канцеларије Свјетске здравствене организације за Европу за 2022-2023. годину (без расправе) Материјал Закључци
33.Информација о наставку пројекта „Јачање система управљања културним добрима“ између Министарства просвјете, науке, културе и спорта и канцеларије Програма Уједињених нација за развој у Црној Гори с Предлогом споразума о финансирању (без расправе) Материјал Закључци
34.Информација о закључивању Протокола о донацији између Министарства одбране Црне Горе и Министарства одбране Краљевине Норвешке с Предлогом протокола (без расправе) Материјал Закључци
35.Информација о понуди за право прече куповине непокретности које се налазе у границама Националног парка „Скадарско језеро“ (без расправе) Материјал Закључци
36.Извјештај о реализацији Програма подстицајних мјера у области туризма за 2021. годину (без расправе) Материјал Закључци
37.Извјештај о реализацији Акционог плана за спровођење Стратегије паметне специјализације (2019-2024), за 2019. и 2020. годину (без расправе) Материјал Закључци
38.Предлог платформе за учешће делегације Владе Црне Горе, на челу са министарком просвјете, науке, културе и спорта проф. др Весном Братић, на Министарском састанку, од 7. до 9. децембра 2021. године, Тирана, Република Албанија (без расправе) Материјал Закључци
39.Предлог платформе за званичну посјету министра вањских послова Ђорђа Радуловића Републици Хрватској, 7. и 8 децембра 2021. године, као и за радну посјету Републици Аустрији, 6. децембра 2021. године (без расправе) Материјал Закључци
40.Предлог за преусмјерење средстава с потрошачке јединице Национална туристичка организација Црне Горе на потрошачку јединицу Министарство вањских послова (без расправе) Материјал Закључци
41.Предлог за преусмјерење средстава с потрошачке јединице Министарство финансија и социјалног старања на потрошачку јединицу Министарство просвјете, науке, културе и спорта (без расправе) Материјал Закључци
42.Предлог за преусмјерење средстава с потрошачке јединице Управа за спорт и младе на потрошачку јединицу Министарство просвјете, науке, културе и спорта (без расправе) Материјал Закључци
43.Предлог за преусмјерење средстава с потрошачке јединице Министарство просвјете, науке, културе и спорта на потрошачку јединицу Управа за катастар и државну имовину (без расправе) Материјал Закључци
44.Предлог за преусмјерење средстава с потрошачке јединице Министарства финансија и социјалног старања – Текуће буџетске резерве на потрошачку јединицу Управа за заштиту културних добара (без расправе) Материјал Закључци
45.Предлог за преусмјерење средстава с потрошачке јединице Дирекција за заштиту тајних података на Управу за катастар и државну имовину (без расправе) Материјал Закључци
46.Предлог за преусмјерење средстава с потрошачке јединице Генерални секретаријат Владе на потрошачку јединицу Кабинет предсједника Владе (без расправе) Материјал Закључци
47.Предлог за преусмјерење средстава с потрошачке јединице Управа за шуме на потрошачку јединицу Управа за катастар и државну имовину (без расправе) Материјал Закључци
III МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ СЕ ВЛАДИ ДОСТАВЉАЈУ РАДИ ДАВАЊА МИШЉЕЊА ИЛИ САГЛАСНОСТИ
48.Предлог мишљења на Предлог закона о измјени и допуни Закона о порезу на додату вриједност (предлагач посланик Марко Милачић) (без расправе) Материјал Закључци
49.Предлог одлуке о накнади за урбану санацију Општине Андријевица (без расправе) Материјал Закључци
50.Предлог одлуке о накнадама за коришћење општинских путева Општине Петњица (без расправе) Материјал Закључци
51.Предлог правилника о унутрашњој организацији и систематизацији стручне службе Заштитника имовинско-правних интереса Црне Горе (без расправе) Материјал Закључци
52.Предлог за давање сагласности за продају непокретности у својини Црне Горе и то катастарских парцела бр. 3538/9 и 3538/8, уписаних у лист непокретности број 2018, КО Доњи Штој и давање сагласности за закуп непокретности (без расправе) Материјал Закључци
53.Предлог за давање сагласности за продају непокретности у својини Црне Горе, катастарске парцеле број 1018/2, уписане у лист непокретности број 49, КО Гостиље II, Општина Даниловград с Предлогом уговора (без расправе) Материјал Закључци
54.Предлог за давање сагласности за продају непокретности у својини Црне Горе, катастарских парцела бр. 2078/18, 2078/19 и 2078/20, уписаних у лист непокретности број 734, КО Подгорица III, Главни град Подгорица с Предлогом уговора (без расправе) Материјал Закључци
55.Предлог за давање сагласности за куповину сувласничког дијела катастарске парцеле број 1085/97, уписане у лист непокретности број 881, КО Радовићи, Општина Тиват, по праву прече куповине с Предлогом уговора (без расправе) Материјал Закључци
56.Предлог за давање сагласности ЈУ ОШ „Стефан Митров Љубиша“ из Будве за давање у закуп просторија уписаних у лист непокретности број 345 КО Будва, општина Будва у својини Црне Горе (без расправе) Материјал Закључци
57.Предлог правилника о варијабилном дијелу зараде запослених у стручној служби Туристичке организације Мојковац (без расправе) Материјал Закључци

Архива материјала са претходних сједница Владе Црне Горе:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?