66. сједница Владе Црне Горе - 14.04.2022.

Овај чланак садржи листу докумената

Влада Црне Горе је, на 66. сједници одржаној 14. априла 2022. године којом је предсједавао премијер проф. др Здравко Кривокапић, усвојила И прилог Извјештају Европске комисије о Црној Гори 2022, који се односи на период од 15. VI 2021. до 20. III 2022. У складу с утврђеном праксом, у оквиру праћења и анализе стања у процесу европске интеграције, Црна Гора најмање два пута годишње формално информише Европску комисију о укупним активностима које се реализује на овом плану. Структура Прилога прати концепт посљедњег Извјештаја Европске комисије за Црну Гору из 2021. године, тако што је усклађена са ревидираном методологијом проширења ЕУ и кластерским приступом који групише сродна поглавља у 6 тематских цјелина. Прилог који доставља Црна Гора представља значајну полазну основу Европске комисије приликом израде њеног годишњег Извјештаја за Црну Гору у којем се констатују остварени резултати и дају препоруке за даљи рад. 

У оквиру процеса усаглашавања домаћег законодавства са прописима ЕУ, Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о техничким захтјевима за производе и оцјењивању усаглашености. Овим измјенама допуњује се терминологија која је у основном тексту Закона дјелимично усклађена и уноси се тзв. „мултилатерална клаузула“ којом се прихвата да се без додатних ограничења на тржиште Црне Горе испоручују производи који су испоручени на заједничко тржиште ЕУ, Републике Турске и земаља потписница EFTA Споразума. Констатовано је да се доношењем Закона комплетира читав оквир техничких захтјева за производњу индустријских производа и стављање на тржиште само безбиједних производа. 

Влада је донијела Уредбу о измјени Уредбе о утврђивању радних мјеста, односно послова у органима државне управе, на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем. Измјеном је Уредба усклађена са  промјенама Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији Управе за извршење кривичних санкција, којим је дефинисано још девет радних мјеста на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем. 

Влада је усвојила Информацију о степену реализације Пројекта Јединствени систем за електронску размјену података (ЈСЕРП). У Информацији се наводи да је основна функција овог централног интероперабилног система да институцијама обезбиједи јединствену комуникациону платформу за размјену података, као и квалитетно и брзо пружање услуга, с циљем да се: поједноставе процедуре размјене; редукује унос података, у смислу преузимања података који су већ унесени и налазе се у неком од постојећих електронских регистара и евиденција, а не њиховог мултиплицирања путем поновног уноса; повећа транспарентност у органима у смислу давања на увид информација о подацима који су у власништву органа (аутентични, односно изворни подаци) и унаприједи свеукупна дјелотворност јавне управе. Е-услуге (укупно 7) су прави примјер значаја који ЈСЕРП има не само у размјени података по службеној дужности у свакодневном раду службеника у јавној управи, већ управо у бенефитима за грађане који користе е-услуге за различите потребе на различитим порталима. Тенутно се ради на стварању предуслова да нове е-услуге, које ће ускоро бити у продукцији (попут онлине плаћање пореза за некретнине, онлине пријава рођених и умрлих, онлине захтјев за вјенчање и издавање потврде о вјенчању) буду интегрисане у систем ЈСЕРП. У том смислу, задужено је Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија да настави са даљим технолошким унапређењем платформе ЈСЕРП, као и остали органи препознати Законом о е-управи да пријаве своје регистре у Метарегистар (Централизовану базу података о садржају електронских регистара) и да размјењују податке из својих електронских регистара путем ЈСЕРП-а. 

Донијет је Програм подстицајних мјера у области туризма за 2022. годину којим је опредијељено 400.000 еура кроз четири мјере подршке. Циљ усвојеног Програма је обогаћивање и унапређење квалитета туристичке понуде уз побољшање активности маркетинга како би се привукли туристи са нових емитивних тржишта, а у правцу генерисања већих прихода у туризму, продужења туристичке сезоне, повећања степена заузетости смјештајних капацитета, потрошње и запослености. 

Влада је усвојила Информацију о измирењу обавеза Владе Црне Горе према Европској банци за обнову и развоја (EBRD) по основу државне гаранције издате за потребе кредитног аранжмана закљученог између ЈП „Регионални водовод Црногорско приморје” и EBRD-а за пројекат Регионално водоснабдијевање. Имајући у виду да Регионални водовод, усљед тренутне неликвидности Друштва, није у могућности да измири обавезу према EBRD-у по основу кредитног аранжмана, Влада је за ову сврху одобрила позајмицу из буџета која ће током године била измирена према Држави. У том контексту, Влада је прихватила Захтјев за плаћање по Уговорима о гаранцији који се односе на пројекат Регионално водоснабдијевање, у износу од 500.000 еура, као и све додатне трошкове по основу камате и провизије који ће се накнадно обрачунати од дана доспијећа до дана плаћања. 

Усвојена је Информација о покретању поступка за избор снабдјевача посљедњег избора и рањивих купаца електричном енергијом за период 2023 – 2025. година. У складу са Законом о енергетици, снабдјевач посљедњег избора и рањивих купаца снабдијева електричном енергијом: домаћинства и мале купце који не припадају категорији домаћинстава прикључених на дистрибутивне системе електричне енергије на 0,4 kV, који без своје кривице остану без снабдјевача или уговора о снабдијевању, односно оне који изаберу снабдијевање преко снабдјевача посљедњег избора и рањивих купаца, као и рањиве купце који су здравствено и социјално угрожени. Снабдијевање рањивих купаца који су здравствено и социјално угрожени врши се уз субвенционирање мјесечних рачуна за утрошену електричну енергију, при чему је забрањена обустава снабдијевања електричном енергијом за ову групу купаца, без обзира на евентуалне неизмирене обавезе по основу утрошене електричне енергије. Снабдијевање рањивих купаца који су социјално угрожени врши се уз забрану обуставе снабдијевања електричном енергијом у периоду од почетка октобра до краја априла за вријеме трајања уговора, без обзира на евентуалне неизмирене обавезе по основу утрошене електричне енергије. Имајући у виду да важећи трогодишњи Уговор који је закључен са ЕПЦГ истиче у децембру текуће године, Влада је усвојила Тендерску документацију са Јавним огласом, којим се позивају заинтересовани домаћи и страни енергетски субјекти који обављају дјелатност снабдијевања електричном енергијом да доставе понуде за обављање дјелатности снабдјевача посљедњег избора и рањивих купаца за период од три календарске године (2023, 2024 и 2025). 

Влада је је усвојила Информацију о ангажовању овлашћеног процјењивача за израду извјештаја о процјењеној вриједности имовине друштва Монтенегро Бонус ДОО Цетиње. У Информацији се наводи да је извјештајем независног ревизора констатовано да је неопходно извршити поновну процјену имовине друштва, имајући у виду да је посљедња извршена 2008. године, у циљу адекватног приказивања исте у пословним књигама друштва. Нова процјена имовине би служила и као основ по којем би Централни регистар привредних субјеката могао да изврши упис основног капитала у Друштву, с обзиром да тренутно не постоји усаглашеност неновчаног износа капитала у књигама и капитала уписаног у Централном регистру. У том контексту Влада је одобрила Монтенегро Бонусу да покрене поступак набавке услуга процјене имовине друштва, као и имовине за коју је Држава Црна Гора пренијела права коришћења, управљања и располагања друштву с тим да трошкови процјене имовине падају на терет друштва. 

Усвојена је Информација о реализацији фестивала „Wonder Con. У дискусији је наглашено да организација фестивала „Wonder Con“, који је комбинација фестивала стрипа и гејминга, преставља прилику да се у Црној Гори реализује уникатан тематски догађај у региону и развије препознатљив производ са тенденцијом да постане традиционална манифестација и својеврстан бренд. Одржавање Фестивала је планирано у септембру 2022. године у Bemax арени, у трајању од пет дана, а очекивања су да би Фестивал могло посјетити минимум 20.000 посјетилаца. Процијењени трошкови организације фестивала износе више од 300.000 еура, с обзиром на високе цијене набавке и допремања лиценцираних експоната. На Фестивалу ће бити изложено више најскупљих свјетских филмских франшиза које су генерисале вишемилионске приходе од приказивања. Тим поводом, Влада је задужила Министарство економског развоја да припреми Уговор о стратешком партнерству за реализацију фестивала „Wonder Con“ у Подгорици уз финансијску подршку од 50.000 еура и достави га Влади на разматрање. 

Влада је усвојила Информацију о предлогу донације мале подморнице ознаке П916 и других средстава Општини Херцег Нови, на трајно коришћење и без новчане надокнаде. У Информацији се наводи да се Општина Херцег Нови, како би очувала поморску традицију и унаприједила туристичку понуду града, обратила Министарству одбране молбом за уступање мале подморнице на трајно коришћење без новчане накнаде. Општина би сносила све трошкове преузимања и транспорта до мјеста у граду гдје би подморница била постављена као музејски експонат. Полазећи од наведених циљева Општине, као и спречавања даљег пропадања подморнице и осталих средстава усљед временских утицаја и избјегавања могућности њихове продаје као секундарне сировине, а имајући у виду и чињеницу да се ради о средствима која се не употребљавају у Војсци Црне Горе, а могу послужити као музејски експонати, Влада је прихватила Споразум о донацији и овластила министарку одбране проф. др Оливеру Ињац да исти потпише. 

Усвојен је Извјештај о реализацији Акционог плана Стратегије мањинске политике 2019/2023 за 2021. годину. У Извјештају је оцијењено да је Црна Гора направила значајне кораке како у постављању нормативног оквира, тако и приликом имплементације правних прописа, чиме је настављено уважавање реалности о мултикулуралном богатству Државе. Од укупно 67 активности чији су носиоци били институције, локалне самоуправе, национални савјети и невладине организације реализовано је 37 активности тј. 55,3 одсто, дјелимично реализованих је 16 тј. 24,1 одсто, а нереализовано је 14 активности тј. 20,6 одсто. Имајући у виду да је Акциони план предвиђен за двогодишњи период, 2021/2022 годину, закључено је да је већина активности реализована, нарочито када су у питању области образовања и културе и идентитета гдје углавном у сарадњи са  министарствима партиципирају НВО организације и национални савјети. Реализација активности из области запошљавања и политичке патиципације је планирана за 2022. годину.  

Влада је  усвојила Извјештај о раду и стању у управним областима Министарства финансија и социјалног старања за 2021. годину. У Извјештају се наводи да су Програмом рада Владе за прошлу годину утврђене 43 обавезе Министарства, с тим да је једна прешла у надлежност Министарства правде, људских и мањинских права. Током програмског периода успјешно је реализовано 30 обавеза из тематског и нормативног дијела, што је 71 одсто. Од 12 обавеза које из објективних разлога нијесу у потпуности реализоване седам је у завршној фази, четири су у припреми и једна није започета, а њихова реализација је одложена за 2022. годину. 

Усвојен је и Извјештај о раду Министарства економског развоја за 2021. годину. 

Влада је  донијела је Одлуку о измјенама Одлуке о додатку на основну зараду за обављање послова на одређеним радним мјестима. Одлука је допуњена у дијелу којим је одређен додатак на основну зараду главном правосудном инспектору у Министарству правде, људских и мањинских права и запосленима у Управи прихода и царина у Сектору за царинске послове јер је тај Сектор у највећем обиму задужен за реализацију сложених пројеката усмјерених на стварање модерног и ефикасног царинског система, а од чије реализације зависи и приступање Црне Горе Европској унији. 

Усвојена је Информација у вези пробног рада дионице Смоковац-Матешево, ауто-пута Бар- Бољаре. Тим поводом, Влада је дала сагласност да се спроведе процедура пробног рада и функционалног испитивања уграђене опреме у складу са Законом о планирању простора и изградњи објеката.

66. sjednica Vlade Crne Gore (14.04.2022.)


66. сједница Владе Црне Горе

I МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ СУ ВЛАДИ ДОСТАВЉЕНИ РАДИ РАСПРАВЕ
1.Предлог I прилога Извјештају Европске комисије о Црној Гори 2022, који се односи на период од 15. VI 2021. до 20. III 2022. Материјал Закључци
2.Предлог закона о измјенама и допунама Закона о техничким захтјевима за производе и оцјењивању усаглашености Материјал Закључци
3.Предлог уредбе о измјени Уредбе о утврђивању радних мјеста, односно послова у органима државне управе на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем Материјал Закључци
4.Информација о степену реализације пројекта Јединствени систем за електронску размјену података (ЈСЕРП) Материјал Закључци
5.Предлог програма подстицајних мјера у области туризма за 2022. годину Материјал Закључци
6.Информација о измирењу обавеза Владе Црне Горе према Европској банци за обнову и развој (EBRD) по основу државне гаранције издате за потребе кредитног аранжмана закљученог између ЈП „Регионални водовод Црногорско приморје“ и EBRD-а за пројекат Материјал Закључци
7.Информација о покретању поступка за избор снабдјевача посљедњег избора и рањивих купаца електричном енергијом за период 2023-2025. година Материјал Закључци
8.Информација о ангажовању овлашћеног процјењивача за израду извјештаја о процијењеној вриједности имовине друштва Монтенегро Бонус ДОО Цетиње Материјал Закључци
9.Информација о реализацији фестивала „Wonder Con“ Материјал Закључци
10.Информација о предлогу донације мале подморнице ознаке П-916 и других средстава Општини Херцег Нови с Предлогом споразума о донацији Материјал Закључци
11.Извјештај о раду Министарства економског развоја за 2021. годину Материјал Закључци
12.Извјештај о реализацији Акционог плана Стратегије мањинске политике 2019/2023 за 2021. годину Материјал Закључци
13.Кадровска питања Закључци
13.1Предлог за именовање предсједнице Комисије за жалбе Материјал
13.2Предлог за одређивање вршиоца дужности генералног директора Директората за кривично и грађанско законодавство у Министарству правде, људских и мањинских права Материјал
13.3Предлог за разрјешење члана Управног одбора Универзитета Црне Горе Материјал
13.4Предлог за разрјешење два члана Одбора за утврђивање репрезентативности синдиката Материјал
13.5Предлог за именовање два члана Одбора за утврђивање репрезентативности синдиката Материјал
13.6Предлог за одређивање вршиоца дужности генералног директора Директората за биомедицину и трансплатацију у Министарству здравља Материјал
13.7Предлог за одређивање вршиоца дужности директора Државног архива Материјал
13.8Предлог за именовање вршиоца дужности директора Агенције за контролу и обезбјеђење квалитета високог образовања Материјал
13.9Предлог за разрјешење члана Управног одбора Центра за алтернативно рјешавање спорова Материјал
13.10Предлог за именовање чланице Управног одбора Центра за алтернативно рјешавање спорова Материјал
13.11Предлог за постављење генералне директорице Директората за стратешко планирање, међународну сарадњу и ИПА фондове у Министарству јавне управе, дигиталног друштва и медија Материјал
13.12Предлог за утврђивање престанка мандата в.д. директора Управе за шуме Материјал
13.13Предлог за постављење директора Управе за шуме Материјал
13.14Предлог за престанак мандата секретарки Министарства унутрашњих послова Материјал
13.15Предлог за престанак вршења дужности директора Управе за инспекцијске послове Материјал
13.16Предлог за одређивање в.д. генералног директора Директората за ЕУ интеграције, међународну сарадњу и климатске промјене Материјал
II МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ СЕ ВЛАДИ ДОСТАВЉАЈУ С ПРЕДЛОГОМ ДА СЕ О ЊИМА НЕ РАСПРАВЉА
14.Предлог одлуке о упућивању припадника полиције у Мировну мисију Уједињених нација на Кипру – UNFICYP Материјал Закључци
15.Предлог одлуке о именовању независног ревизора за ревизију финансијских извјештаја „Аеродроми Црне Горе“ АД за 2021. годину Материјал Закључци
16.Информација о реализацији Јавног огласа за достављање понуда за додјелу уговора о концесији за детаљна геолошка истраживања и експлоатацију неметаличне минералне сировине техничко-грађевинског камена лежишта „Ристова Понта“, Општина Улцињ („Службени лист ЦГ“, број 5/22 – Огласни дио од 3. фебруара 2022. године) Материјал Закључци
17.Информација о захтјеву Конзорцијума „Колашин 1600“, закупца из Уговора о дугорочном закупу локалитета планинског центра „Колашин 1600“, Колашин, у вези с избором ревизора који ће припремити извјештаје о ревизији финансијских исказа Закупца (без расправе) Материјал Закључци
18.Информација о активностима на реализацији развојних пројеката на унапређењу туристичке инфраструктуре за период јул - децембар 2021. године (без расправе) Материјал Закључци
19.Извјештај са дванаестог састанка Пододбора за унутрашње тржиште и конкуренцију, 10. јун 2021. године Материјал Закључци
20.Извјештај са четрнаестог састанка Пододбора за трговину, индустрију, царине, порезе и сарадњу са другим земљама кандидатима, 5. октобар 2021. године Материјал Закључци
21.Извјештај о реализацији Акционог плана за спровођење Стратегије развоја поштанске дјелатности у Црној Гори за период 2019 - 2023, за 2021. годину Материјал Закључци
22.Предлог за расподјелу средстава за финансирање рада и програма невладиним организацијама бораца и то: Савез удружења бораца Народноослободилачког рата и антифашиста Црне Горе, Савез организације бораца Народноослободилачког рата Црне Горе (без расправе) Материјал Закључци
23.Предлог платформе за учешће делегације Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма Црне Горе, коју предводи министар Ратко Митровић на церемонији пред-отварања 59. Бијенала умјетности у Венецији, Република Италија, од 20. до 22. априла 2022. године Материјал Закључци
24.Питања и предлози
24.1Предлог правилника о измјенама и допунама Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма Материјал Закључци
24.2Предлог платформе о радној посјети делегације Министарства финансија и социјалног старања и Министарства економског развоја Сједињеним Америчким Државама, у периоду од 21. до 25. априла 2022. године Материјал Закључци
24.3Извјештај о раду и стању у управним областима Министарства финансија и социјалног старања за 2021. годину Материјал Закључци
24.4Предлог одлуке о измјенама Одлуке о додатку на основну зараду за обављање послова на одређеним радним мјестима Материјал Закључци
24.5Информација у вези пробног рада дионице Смоковац-Матешево, ауто-пута Бар-Бољаре Материјал Закључци
24.6Предлог одлуке о измјени Статута друштва са ограниченом одговорношћу „Монте пут“ Подгорица Материјал Закључци
24.7Предлог платформе за учешће министра вањских послова Ђорђа Радуловића на церемонији пред-отварања 59. Бијенала умјетности у Венецији, Република Италија, 20-22. април 2022. године Материјал Закључци

Архива материјала са претходних сједница Владе Црне Горе:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?