Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Делегација Владе Црне Горе учествовала на Европском самиту о Ромима

Објављено: 18.09.2008. 19:28 Аутор: Насловна страна
У организацији Европске Комисије Генералне дирекције за запошљавање, 16. септембра 2008.године у Бриселу је одржан Европски самит о Ромима.

Тема самита је била дефинисање политике Европске Уније према Ромима, као и иницирање дијалога између чланица ЕУ, држава не-чланица ЕУ, међународних организација укључених у регионални пројекат Декада укључења Рома 2005-2015 и ромског цивилног друштва.

На самиту су учешће узели високи представници земаља Европске уније, земаља кандидата и потенцијалних кандидата, међународних организација и ромског цивилног сектора. Самит су отворили Хосе Мануел Баросо, предсједник ЕК и Џорџ Сорош, предсједник ОСИ. Такође, учешће у раду Самита је узело неколико комесара, посланика ЕП, министара држава чланица ЕУ, укључујући и француског министра иностраних послова Бернара Кушнера.

Министар Нимани је у оквиру предвиђене могућности дискусија на панелу Фундаментална права изнио достигнућа Владе Црне Горе на пољу унапређења положаја ромске популације. Посебан акценат је био стављен на имплементацији Стратегије за побољшање положаја РАЕ популације у Црној Гори 2008-2012, документу који је Влада усвојила у новембру 2007.године.

Поред билатералних састанака, Самит је представљао добру прилику за свеобухватну размјену мишљења, унапређење дијалога и сарадње са свим учесницима, поготову међународним фондацијама, као и за развој интегралног приступа за унапређење положаја Рома.
Поред министра Ниманија, у саставу Делегације Владе Црне Горе била је и Ремзија Адемовић, национални координатор за имплементацију Акционог плана Декада укључења Рома 2005-2015.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?