Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Delegacija Vlade Crne Gore učestvovala na Evropskom samitu o Romima

Objavljeno: 18.09.2008. 19:28 Autor: Naslovna strana
U organizaciji Evropske Komisije Generalne direkcije za zapošljavanje, 16. septembra 2008.godine u Briselu je održan Evropski samit o Romima.

Tema samita je bila definisanje politike Evropske Unije prema Romima, kao i iniciranje dijaloga između članica EU, država ne-članica EU, međunarodnih organizacija uključenih u regionalni projekat Dekada uključenja Roma 2005-2015 i romskog civilnog društva.

Na samitu su učešće uzeli visoki predstavnici zemalja Evropske unije, zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, međunarodnih organizacija i romskog civilnog sektora. Samit su otvorili Hose Manuel Baroso, predsjednik EK i Džordž Soroš, predsjednik OSI. Takođe, učešće u radu Samita je uzelo nekoliko komesara, poslanika EP, ministara država članica EU, uključujući i francuskog ministra inostranih poslova Bernara Kušnera.

Ministar Nimani je u okviru predviđene mogućnosti diskusija na panelu Fundamentalna prava iznio dostignuća Vlade Crne Gore na polju unapređenja položaja romske populacije. Poseban akcenat je bio stavljen na implementaciji Strategije za poboljšanje položaja RAE populacije u Crnoj Gori 2008-2012, dokumentu koji je Vlada usvojila u novembru 2007.godine.

Pored bilateralnih sastanaka, Samit je predstavljao dobru priliku za sveobuhvatnu razmjenu mišljenja, unapređenje dijaloga i saradnje sa svim učesnicima, pogotovu međunarodnim fondacijama, kao i za razvoj integralnog pristupa za unapređenje položaja Roma.
Pored ministra Nimanija, u sastavu Delegacije Vlade Crne Gore bila je i Remzija Ademović, nacionalni koordinator za implementaciju Akcionog plana Dekada uključenja Roma 2005-2015.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?