Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Женева: Засиједање Комитета УН за елиминацију расне дискриминације (ЦЕРД)

Објављено: 03.03.2009. 22:14 Аутор: Насловна страна
У наставку засиједања Комитета УН за елиминацију расне дискриминације (ЦЕРД), у сједишту Уједињених нација у Женеви, делегација Владе Црне Горе одговарала је данас на питања за која су чланови Комитета исказали интересовање на претходном састанку. Делегација се посебно осврнула на остваривање социјалних и економских права друштвено најугроженијих категорија, као и на имплементацију Стратегије за трајно рјешавање питања избјеглица и интерно расељених лица, уз нагласак на приступ образовном систему и услугама здраствене заштите.

У контексту исказаног интересовања за покренуте процесе о ратним злочинима и сарадњи са Међународним трибуналом у Хагу, представљени су резултати реформе правосуђа и унапређења билатералне сарадње са сусједним државама, као и тренутног статуса тих поступака пред правосудним органима Црне Горе, који се односе на дјела квалификована као ратни злочин. На плану нормативног оквира за спровођење Конвенције о елиминацији расне дискриминације, детаљно је презентирано низ законских рјешења на која је указао и Иницијални извјештај Црне Горе. Делегација је, такође, указала на историјски контекст одређених рјешења и праксе у Црној Гори.

Чланови Комитета су изразили задовољство детаљним одговорима које је делегација припремила. Оцијенили су да понуђене информације покривају највећи дио питања за која су исказали интересовање на претходном састанку, а похваљен је и свеобухватан приступ у рјешавању проблема социјално угрожених група. Презентација нормативних рјешења, стратешких докумената, имплементације и проблема са којима се сусрећу надлежни органи Црне Горе, допринијела је бољем разумијевању реалне ситуације у држави, отварајући могућност за даљи конструктиван дијалог између Комитета и Владе.

Комитет УН за елиминацију расне дискриминације ће, на свом сутрашњем засиједању, усвојити завршни документ који ће садржати опсервације Комитета поводом презентације Иницијалног извјештаја Црне Горе. Коментари Комитета укључиваће препоруке за даље унапређење нормативног и институционалног оквира, као и практично спровођење одредаба о забрани свих облика дискриминације.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?