Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар Нимани честитао 08. април - Свјетски дан Рома

Објављено: 07.04.2009. 19:11 Аутор: Насловна страна
Поводом 08. априла - Свјетског дана Рома, министар за заштиту људских и мањинских права Фуад Нимани пожелио је свим припадницима тог племенитог народа много здравља и среће и љепшу будућност.

08.април се обиљежава као Свјетски дан Рома још од одржавања Првог свјетског конгреса Рома у Лондону 1971.године, када је усвојено име народа, а нешто касније и ромска химна и застава као и језичка равноправност свих ромских дијалеката.

Роми су народ који је увијек био дио Европе, а самим тим и Црне Горе. Као веома рањива популација, ниског образовног и социјалног нивоа, одувијек су били маргинализована групација којој није посвећивана пажња коју та етничка скупина заслужује. Новим приступом Владе Црне Горе и свих социјалних партнера на побољшању статуса ромске популације, искрено тежимо прекидању зачараног круга маргинализације и сиромаштва те популације и њиховој пуној интегрисаности у црногорско друштво.

Надам се да ће Роми у Црној Гори наредни 8. април дочекати у бољем друштвеном амбијенту и бољој укључености у савремене токове Црне Горе, а вјерујем да је укупан положај Рома и њихова друштвена укљученост на већем нивоу, него што је била прошле године истакао је министер Нимани.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?