Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Учешће министра за заштиту људских и мањинских права Црне Горе Фуада Ниманија

Објављено: 21.04.2009. 23:15 Аутор: Насловна страна
Јуче је, у сједишту Уједињених нација у Женеви, отворена Прегледна Дурбан конференција, која има за циљ сагледавање прогреса држава чланица УН у имплементацији Дурбан декларације и Акционог програма за борбу против расизма, расне дискриминације и ксенофобије.
Прегледна Дурбан конференција је произашла из Треће Свјетске конференције против расизма, расне дискриминације, ксенофобије и повезаних облика нетолерантности, која је одржана септембра 2001. године у Дурбану под окриљем УН, на којој су усвојене Декларација и Акциони програм за борбу против расизма. Имајући у виду да су на тој конференцији усвојени документи са појединачно утврђеним циљевима који обавезују све чланице учеснице, Дурбан се сматра најзначајнијом од три УН конференције о борби против расизма и ксенофобије.
На данашњем засиједању, у оквиру Сегмента на високом нивоу, наступио је министар за заштиту људских и мањинских права Црне Горе Фуад Нимани, који је представио активности Владе на плану поштовања права мањина и спровођења опште антидискриминаторне политике.
Иако је и ова Прегледна конференција праћена контроверзама и покушајима политизације одређених питања, на нивоу Припремног комитета ипак је постигнут консензус о нацрту завршне декларације. Црна Гора, као и велика већина држава чланица УН, учешћем на овој Конференцији, изражава подршку напорима за усаглашавање балансираног нацрта те декларације, који је у великој мјери обухватио предлоге Европске уније.
У својим поздравним говорима, на јучерашњој свечаности отварања, Генерални секретар УН, Високи комесар за људска права, изасланик предсједавајућег Генералне скупштине УН и предсједник Савјета УН за људска права, поздравили су учеснике Конференције и подржали постигнути консензус о нацрту завршне декларације, који утврђује до сада остварени напредак, као и мјере за чију је имплементацију потребно уложити додатне напоре.
Говорници су, такође, изразили жаљење што одређене државе не учествују у засиједању, оцијењујући да само активно учешће свих чланица УН може допринијети формулацији и спровођењу избалансиране стратегије за борбу против расизма, ксенофобије и повезаних облика нетолеранције.


Овдје можете преузети говор министра за заштиту људских и мањинских права Владе Црне Горе Фуада Ниманија.Download
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?