Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар уређења простора и заштите животне средине Бранимир Гвозденовић отворио је ИИ суб-регионални састанак : „Пекогранична сарадња у заштићеним планинским подручјима у Југо-источној Европи: у сусрет успостављању

Објављено: 16.06.2009. 22:31 Аутор: Насловна страна
У уводном излагању, министар Гвозденовић изразио је задовољство одржавањем ИИ суб-регионалног састанка у Црној Гори и истакао значај данашњег састанака за сагледавање могућности успостављања мреже заштићених планинских подручја у прекограничном контексту у оквиру Иницијативе Динарског лука и Иницијативе Животна средина и безбједност, у складу са захтјевима интегрисања у релевантне медјународне оквире

Ефикасно управљање заштићеним подручјима природе, примарно засновано на одрживом систему финансирања и јачања управљачких капацитета, неопходно је спроводити у контексту предстојећег интензивирања постојећег нивоа институционалних и законодавних реформи. Управо из тог разлога, нагласио је да је у политици заштите животне средине Цррне Горе, заштита природе и очување биодиверзитета један од најзначајнијих сегмената. Истовремено у циљу успјешног суочавања са губитком биодиверзитата и посљедицама климатских промјена, одговор у глобалним и националним оквирима неопходно је утемељити на приступу према ком ова питања постају саставни дио платформе за спровођење политике економског развоја, односно платформе за достизање циљева одрживог развоја на свим нивоима дјеловања.Реформе које спроводимо на националном и регионалном нивоу дјеловања одвијају се паралелно са реформом међународног система управљања у области заштите животне средине, и активностима озелењавања економије и другим активностима УН програма за животну средину Уједињених Нација у оквиру имплементације циљева Новог глобалног зеленог одговора. На тај начин путем интегрисања питања: заустављање губитка биодиверзитета и деградације екосистема, заштита вода од загађивања и одрживо управљање водним ресурсима, смањење карбонске завиосности, у мјере опоравка глобалне економије, стварају се претпоставке за дугорочну одрживост пројектованих развојних планова.

Полазећи од обавеза које произилазе из УН конвенције о биолошкој разноврсности, односно њеног Програма рада у заштићеним подручјима, Црна Гора је исказала снажну подршку дефинисању и реализацији приоритета сарадње међу државама чланицама Иницијативе Динарског лука и Иницијативе Животна средина и безбједност. Министар Гвозденовић је потврдито посвећеност Црне Горе изградњи институционалних претпоставки за имплементацију обавеза које произилазе из медјуародног оквира, укључујући повећање површине заштићених подручја, узимајући у обзир пројекције намјене простора садржане у Просторном плану Црне Горе, унапређење система управљања и финансирања заштићених подручја, јачање прекограничне сарадње, успостављање НАТУРА мреже. С тим у вези, активности на изради Стратегије биодиверзитета са акционим плановима, између осталог, представљају израз намјере да се успоставе инструменти којим се омогућава изградња националних капацитета у односу на обавезе у контексту глобалних и регионалних облика сарадње.

Истовремено указао је да у контексту управљања заштићеним планинским подручјима, у складу са захтјевима Програма рада у заштићеним подручјима УН Конвенције о биолошкој разноврсности, посебна значај имају национални паркови, као подручја највиших еколошких, биолошких и предионих стандарда. Ова подручја су резервати ријетких и угрожених врста, неизмијењених природних процеса и представљају императив очувања и наш залог за будуће генерације. Истовремено, управо у националним парковима се на најбољи начин могу демонстрирати модели одрживог развоја, посебно у контексту валоризације потенцијала која је заснована на процјени вриједности екосистема. Иако национални паркови и заштићена подручја природе Црну Гору чини препознатљивом дестинацијом, одржива валоризација њихових ресурса, уз контролу утицаја антропегених фактора, могућа је уколико се активности спроводе у оквирима ефикасне регионалне и прекограничне сарадње. С тим у вези, министар Гвозденовић је подржао напоре на успостављању мреже заштићених планинских подручја Динарског Лука и Балкана у складу са анализама спроведеним од стране УНЕП-а. С тим у вези истакао је значај интегрисања активности повезивања НП Сутјеска са НП Дурмитор, НП Сутјеска са регионалним парком природе Маглиц/Волујак/Биоц, затим регионалног парка природе Сњежаница у Хрватској са Орјеном, те прекограничне сарадње на подручју Проклетија, у активности успостављања шире регионалне мреже заштићених подручја. Истовремено изнио је увјерење да ће у периоду пред нама ове активности показати оправданост како са аспекта очувања животне средине, тако и инетензивирања економског развоја на локалном нивоу и смањења регионалних развојних неједнакости.

У уводном дијелу састанка Цхристопхе Боувиер, директор Канцеларије УН Програма за животну средину за Европу, указао је на значај приступа према ком су биодиверзитет и природа основа економског развоја, те да се при намјени ове врсте капитала тзв природног капитала морају избјећи грешке коришћења финансијског капитала које су довеле до свјетске економске и финансијске кризе. Валоризација природних ресурса мора бити заснована на принципа одрживости како би се избјегла намјена која није у складу са прихватним капацитетима средине. Истовремено указао је на чињеницу да такав приступ омогућава допринос доношењу одлука дугорочних одлука у контексту будуће имплементације УН Конвенције о климатским промјенема и УН Конвенције о биолошкој разноврсности.

Представник аустријске Агенције за развој Сандра Wибмер исказала је спремност аустријске стране да подржи акивности иницијативе Животна средина и безбједност у контексту успостављања и ефикасног управљања прекограничним заштићеним планинским регијама. Посебно је указала на значај размјене искустава са регионима Алпа и Карпата у погледу успостављања и управљања заштићеним планинским подручјима, и примјене одговарајућих регионалних Конвенција које се односе на ова питања.

Састанку је претходио билатерални сусрет министра Гвозденовића са директором Боувиером, у оквиру кога су размотрени облици сардање Црне Горе са УНЕП-ом у предстојећем периоду.

Министар је информисао госте о стању у области животне средине и изразио очекивање да ће систем Уједињених Нација и у предстојећем периоду, у оквиру интензивирања активности у процесу придруживања Црне Горе ЕУ и даљег интегрисања у глобалне и регионалне оквире сарадње, у значајној мјери подржати процесе који се одвијају у националном контексту. У погледу наставка активности усмјерених на пуну афирмацију уставног опредјелјенја о Црној Гори као еколошкој држави, путем интеграције животне средине у секторе економског и друштвеног развоја, улога УНЕП-а је посебно значајна.

Наглашавајући значај периода пред нама у вези са доношењем дугорочних одлука у погледу суочавња са изазовом климатских промјена и заустављања деградације биодиверзитета, Боувиер је истакао да се у Црној Гори препознаје опредјељење засновано на схватању животне средине као основе укупног друштевног прогреса у складу са принципима одрживог развоја. Стога је изразио позитивна очекивања у погледу доприноса црногорске стране раду УНЕП-овог Управљачког Савјета и Глобалног министарског форума, као и текућој реформи међународног система управљања животном средином.

Зато је посебно битно акцентовати значај увођења инструмената којим се омогућава спровођење глобалних циљева у националним оквирима, односно којим се пружа одговор на изазове и потребе с којим се суочавају национални системи. С тим у вези размотрени су конкретни облици сарадње, нарочито у области управљања заштићеним подручјима природе у Црној Гори, укључујући сегмент јачања прекограничне сарадње и одрживе валоризације ресурса ових подручја, као и модалитети за примјену Новог глобалног зеленог одговора.

Саопштење и фотографије се налазе на сајту Министарства уређења простора и заштите животне средине www.минурпиззс.гов.ме .

ПР СЛУЗБА МИНИСТРСТВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?