Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар уређења простора и заштите животне средине Бранимир Гвозденовић учествовао у раду Првог састанка министарске консултативне групе о управљању у области животне средине на међународном нивоу

Објављено: 28.06.2009. 22:29 Аутор: Насловна страна
Први састанак Министарске консултативне групе о управљању у области животне средине на међународном нивоу, успостављене у оквиру УНЕП-а, одржан је 27 и 28. јуна у Београду. На састанку су учествовале делегације 50 држава, од којих десет на министарском нивоу.

Током састанка министар Гвозденовић је имао је више билатералних сусрета са министрима и члановима делегација, укључјући Финску и Србију. Том приликом размијењене су информације о стању у области заштите животне средине и могућим облицима сарадње. Саговорници су нагласили значај консултација о позицијама држава у контексту учешћа на предстојећем састанку страна уговорница Оквирне конвенције Уједињених Нација о климатским промјенама, а у контексту могућности уводјења обавезног смањења емисија за државе кандидате и потенцијална кандидате за чланство у ЕУ, нечланице Анекса И Конвенције. Полазећи од значаја овог питања у глобалним и националним оквирима, посебно са аспекта мултипликативног дејства на државе у процесу придруживаја Европској Унији, министар Гвозденовић је најавио одржавање Конференције о одрживом развоју у контексту климатских промјена, од 15-17. октобра о.г, у Црној Гори. Тим поводом разговарао је са Ацхимом Стеинером, извршним секретаром Програма за животну средину Уједињених нација, а у контексту дефинисања позиција држава ЈИЕ у сусрет састанку страна уговорница у Копенхагену.

На састанку министри су разматрали документа од значаја за унапређење система управљања и финансирања у животној средини. Указано је на потребу обезбјеђивања ефикасније координације дјеловања међународних организација у области животне средине у складу са националним приоритетима. Посебно је акцентован значај уважавања националних потреба у погледу спровођења мултилатералних споразума у животној средини, као и обезбјеђивања директне техничке и финансијске подршке примјеном специфичних механизама у оквиру кохерентног система финансирања на медјународном нивоу, нарочито у контексту суочавња са изазовима климатских промјена и очувања биодиверзитета. Реформа система управљања у области животне средине од посебног је значаја за омогућавање спровођења уставног одређења о Црној Гори као еколошкој држави, обзиром да полази од принципа дјеловања који су засновани на одрживој валоризацији природних ресурса као основе укупног друштевно-економског развоја.

Састанак у Београду завршен је усвајањем министарске изјаве којом су дефинисане смјернице дјеловања и постављени принципи рада Консултативне групе у циљу дефинисања облика упрваљања у области животне средине. Тако дефинисан стратешки приступ управљању у области животне средине биће предмет разматрања од стране Управног Савјета УНЕП-а и Генералне Скупштине Уједињених нација у 2010. години.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?