Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопстење: Реализација пројекта "Процјена потреба и предложених активности за оснаживање сигурности и безбједности затворених извора зрачења у Албанији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Бившој Југословенској Републици Македонији, Косову

Објављено: 07.07.2009. 22:07 Аутор: Насловна страна
У оквиру Вишекорисничког ИПА 2007 програма спроводи се шест пројеката из области нуклеарне сигурности и заштите од зрачења у земљама Западног Балкана. Пројекте координира Министарство уређења простора и заштите животне средине, надлежно за послове заштите од зрачења, а корисници пројекта су све релевантне институције које се баве пословима заштите од зрачења.

Реализација пројекта "Процјена потреба и предложених активности за оснаживање сигурности и безбједности затворених извора зрачења у Албанији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Бившој Југословенској Републици Македонији, Косову (по Резолуцији Савјета безбједности УН 1244), Црној Гори и Србији", чији је донатор Европска Комисија са укупном вриједношћу од око 300.000 еура, почела је прије мјесец дана и трајаће годину дана.

С тим у вези, у периоду од 6. до 9. јула ове године, Црну Гору ће посјетити представници имплементационе агенције – Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), који ће са представницима релевантних институција из Црне Горе разговорати на теме из области заштите од зрачења, прије свега о сигурности и безбједности радиоактивних извора.

На састанку, који је данас свечано отворила Тамара Ђуровић, савјетник у Министарству уређења простора и заштите животне средине, присуствовали су представници Агенције за заштиту животне средине, Министарства за европске интеграције, Сектор за ванредне ситуације и цивилну безбједност, Клиничког центра Црне Горе, ЈУ “Центар за екотоксиколошка испитивања Црне Горе”, Универзитета Црне Горе, Природно-математичког факултета, Управе полиције, Управе царина и Института за црну металургију.

"Полазећи од одреднице Устава која Црну Гору декларише као еколошку државу, са сигурношћу можемо истаћи да Министарство уређења простора и заштите животне средине Црне Горе препознаје важну улогу Европске Комисије и Међународне агенције за атомску енергију, кроз чију се техничку и експертску помоћ стварају услови који ће унаприједити квалитет животне средине и на тај начин омогућити свеобухватан и динамички развој Црне Горе, на принципима одрживог развоја. Успостављање ефикасног система заштите животне средине посебно добија на значају када се доведе у везу са основним стратешким опредјелјенјем Црне Горе – приступом Европској Унији. С обзиром да је усклађивање система третмана и заштите животне средине са европским стандардима и праксом један од основних услова за приступ ЕУ, јасно је да је пред надлежним органима јавне управе у Црној Гори огроман посао који захтијева висок степен организованости, знања и посвећености.", истакла је Ђуровић.

Подсјећајући да је у дијелу стварања институционалних претпоставки за реализацију наведених задатака, уз подршку Европске Уније, Европске агенције за реконструкцију, основана Агенција за заштиту животне средине, која на свеобухватан начин треба да оствари циљеве предвиђене стратешкима планским документима које је усвојила Влада Црне Горе, као и примјену европских стандарда – интегрисаног приступа заштити животне средине, професионализма и добре управе у области животне средине, Ђуровић је нагласила да остваривање ових циљева и принципа, који су изузетно комплексни, захтијева и адекватну унутрашњу кадровску, просторну и сваку другу оспособљеност. Институционални напредак значајно је унаприједио систем заштите животне средине и допринио превазилажењу недостатака система, посебно у области заштите од зрачења.

Полазећи од чињенице да је свха пројекта је да се побољша заштита од зрачења у земљама корисницама у складу са Директовом Еуратом-а 2003/122 и међународним конвенцијама, јасно је да томе свакако треба да претходи анализа важеће праксе и прописа о управљању затвореним изворима зрачења у Албанији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Бившој Југословенској Републици Македонији, Црној Гори, Србији и Косову (по Резолуцији Савјета безбједности УН 1244), како би се утврдила могућа подручја у којима би било пожељно побољшање и/или оптимизација у складу са Директивом Еуратом-а 2003/122 и међународних конвенција.

Важећи Закон о заштити од јонизујућег зрачења донешен је још 1996. године („Сл. лист СРЈ“, број 46/96) и сходно томе не уређује цјеловито област заштите од јонизујућег зрачења, а посебно не она питања која су предмет међународних уговора и конвенција чија је потписница и Црна Гора. Опредијељеност Црне Горе да имплементира највеће европске стандарде у свим областима, као и непостојање адекватне правне регулативе, наметнули су потребу реформисања законодавства у области заштите од јонизујућег зрачења. С тим у вези Влада Црне Горе на сједници одржаној 25. децембра 2008. године утврдила је Предлог закона о заштити од јонизујућег зрачења и радијационој сигурности и исти прослиједила у скупштинску процедуру о коме ће се у Парламенту расправљати у наредним данима. Да би се заокружио законски овир потребно је израдити и одређени број пратећих правилника, у овом случају из Предлога закона проистиче њих 17, које је потребно припремити у што краћем року, како би се омогућило ефикасније спровођење закона, на који се усљед објективних разлога чекало више година. Очекујемо да ће се кроз овај пројекат обезбиједити неопходна знања и праксе како на најбољи могући начин унаприједити систем заштите од зрачења у Црној Гори, када је ријеч о затвореним изворима зрачења, додала је на крају Ђуровић.

У оквиру првог дана посјете представници ИАЕА посјетиће привремено складиште за складиштење радиоактивног отпада, које се налази у близини ЈУ „Центар за екотоксиколошка испитивања Црне Горе“ и Клинички центар Црне Горе, гдје ће присуствовати редовној инспекцијској активности, док ће другог дана, 8. јула, посјетити Универзитет Црне Горе.

Подсјећања ради, Влада Црне Горе је опредијелила средства изградивши привремено складиште за складиштење радиактивног отпада, док је кроз пројекат МНЕ3002 "Стренгтхенинг Радиоацтиве Wасте Манагемент" подржан од стране Међународне агенције за атомску енергију, у којем је партнер ЈУ „Центар за екотоксиколошка испитивања Црне Горе“, то складиште опремљено.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?