Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан Конститутивни састанак Регионалног форума за климатске промјене, у Котору, у периоду од 31. јула до 1. августа 2009. године

Објављено: 03.08.2009. 19:15 Аутор: Насловна страна
У Котору је у организацији Министарства уређења простора и заштите животне средине Црне Горе, и уз подршку Канцеларије Програма за развој Уједињених нација у Црној Гори, у периоду од 31. јула до 1. августа одржан Конститутивни састанак Регионалног форума за климатске промјене. На састанку, којим је предсједавао Министар Бранимир Гвозденовић, учествовале су Делегације: Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије, Македоније и Црне Горе. Након консултација на експертском нивоу обављених првог радног дана, министри и шефови делегација Албаније, Босне и Херцеговине, Србије, Македоније и Црне Горе усвајањем Заједничке изјаве договорили су успостављање Регионалног форума за климатске промјене, уз учешће Хрватске у својству посматрача у раду Регионалног форума. Полазећи од Заједничке изјаве усвојене на Првој тематској конференцији о климатским промјенама која је одржана у Сарајеву, 14. новембра 2008. године, Регионални форум ће функционисати као политичка платформа за размјену искустава, знања и информација и јачање регионалне сарадње у погледу суочавања са изазовима климатских промјена.

Том приликом министри и шефови делегација донијели су закључке, базиране на специфичностима и потребама држава Југоисточне Европе у контексту реализације даљих регионалних програма и пројеката у овој области. Предмет посебне пажње данашењег састанака Регионалног форума била су питања статуса преговора у сусрет састанку страна уговорница Оквирне конвенције Уједињених нација о климатским промјенама у Копенхагену, као и очекивањима у контексту спровођења политике Европске уније у борби са климатским промјенама, као посебно значајног питања за државе Југоисточне Европе, које се налазе у процесу европских интеграција.

Након разматрања свих наведених аспеката оцијењено је значајним да државе Југоисточне Европе са статусом кандидата и потенцијалних кандидата преузму активно учешће у предстојећим консултацијама са Европском унијом о питањима борбе са климатским промјенама, и интензивирања учешћа у преговорима у оквиру Оквирне конвенције Уједињених нација о климатским промјенама.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?