Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Шеснаеста конференција страна уговорница Конвенције о заштити морске средине и приобалног подручја Средоземља - Барселонске конвенције у Мароку

Објављено: 05.11.2009. 17:24 Аутор: Насловна страна
Министар уређења простора и заштите животне средине Бранимир Гвозденовић учествује у Мароку у раду XВИ конференције страна уговорница Конвенције о заштити морске средине и приобалног подручја Средоземља - Барселонске конвенције.
Министар Гвозденовић је у министарском сегменту имао излагање о значају одговора региона и предузимању мјера адаптације на климатске промјене. Поред министара и високих представника држава Медитерана, на том састанку учествују високи представници програма за животну средину УН, Глобалног фонда за животну средину, Европке комисије, као и научних и стручних институција укључених у спровођене програма и пројеката у оквиу Медитеранског акционог плана.
У свом излагању, министар Гвозденовић је указао на чињеницу да је утицај климатских промјена евидентан у свим сферама наших живота, те да у суочавању са посљедицама климатских промјена изузетан значај имају механизми регионалног дјеловања и сарадње. Координиран одговор субјеката у сфери научних истраживања и развоја савремених технологија и актера одговорних за доношење и спровођење одлука и политика, неопходан је чинилац у развоју модела за процјену утицаја климатских промјена на животну средину и здравље људи. Истовремено, регионална сарадња и унапређење система управљања у области животне средине предуслов су координираног одговора региона у сусрет Конференцији страна уговорница Оквирне конвенције УН Конвенције о климатским промјенама и Трећем свјетском самиту о одрживом развоју 2012. године. Водећа улога УНЕП/МАП-а заснована на утврђеним приоритетима и визибилности дјеловања је незамјенљива. При том је неопходно повезивање са најширим оквирима регионалне сарадње бројних субјеката, нарочито са Унијом за Медитеран. Подршка Европксе Уније је незаобилазна и посебно релевантна за државе у процесу европских интеграција. Увјерени смо да је, уз постојање синергије и подјеле одговорности, могуће одговорити нарастајућим потребама региона и држава појединачно.
У наставку засиједања биће усвојена Декларација из Маракеша, којом се изражава спремност дражава Медитерана да под окриљем Медитеранског акционог плана имплементирају Регионалну стратегију за мјере адаптације, те да примјеном екосистемског приступа омогуће обнову угрожених екосистема. У том смислу, нарочито се апострофира значај проширења мреже заштићених подручја у мору и на копну, контрола утицаја инвазивних врста, управљање баластним водама, и примјена инструмената и механизама интегрисаног управљања обалним подручјима. У оквиру спровођења реформе система управљања животном средином, као посебно релеватнан апект наглашава се значај синергије са УН конвенцијом о биолошком диверзитету и Миленијумским развојним циљевима.
Током рада конференције, министар Гвозденовић је имао низ сусрета са представницима међународних организација укључених у импелемнтацији Барселонске конвенције и Медитеранске стратегије одрживог развоја.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?