Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Извјештај о раду Инспекције рада за период 15.06. - 15 08.2009. године

Објављено: 20.08.2009. 21:09 Аутор: Насловна страна
У наведеном, периоду инспектори рада Црне Горе су у складу са Акционим планом о појачаном надзору инспекције рада на црногорском приморју за вријеме трајања туристичке сезоне извршили 3266 инспекцијска прегледа И утврдили 2553 неправилност.
Потребно је нагласити да се инспекција рада додатно ангажује за вријеме трајања туристичке сезоне на начин да инспектори рада из континенталног дијела Црне Горе ,њих 21 ,обавља послове инспекцијског надзора на територији шест приморских општина ,а због недовољне кадровске оспособљености инспекције рада.
Надзором инспекције рада су приритетно обухваћени већи субјекти надзора а прије свега хотели ,терасе И други угоститељско објекти који запошљавају већи број радника.
Приморске општине у својим одлукама су забраниле извођење грађевинских радова,за вријеме трајања туристичке сезоне , па у том сегменту ,који је познат по великом броју запослених није било значајнијих контрола.
Пажљивом анализом структуре утврђених неправилности може се закључити најчешће непоштовање права запослених који су у режиму сезонског запошљавања.
Овим надзором,инспектори рада су евидентирали И повреде права запослених који су осталим режимима запошљавања као запошљавање странаца,запошљавање уговором о дјелу као И запошљавање уговором о раду на одређено или неодређено вријеме. Послодавци не поштују законску обавезу да запосленом омогуће коришћење слободних дана а дешава се да правовремено не обезбиједе замјену смјена а све уз образложење да је турустичка сезона И да је тешко обезбиједити довољан број запослених. .Ова појава јасно указује о недостатку стручно оспособљених незапослених на евиденције Завда за запошљавање
Појава да запосленим радно вријеме траје дуже од 40 часовне радне недјеље без евидентирања И плаћања прековремених сати запосленом је присутна али вјероватно из страха да не остану без посла,није је могуће од стране инспектора рада утврдити јер запослени о овој појави углавном ћуте из страха да не остану без посла.

Наравно најзначајнија област дјеловања ове инспекције је сузбијање рада на црно односно увођење запошљавања у законске токове.Присутна је појава да послодавци ангажују запослене а да са њима не закључују уговоре о раду И не пријављују их на обавезне видове социјалног осигурања.
Инспектори рада код вршења надзора као приоритетно провјеравају да ли су запослени на законом прописан начин ангажовани.Током ове туристичке сезоне ,ова појава посебно долази до изражаја код запошљавања странаца јер послодавци углавном сматрају када добију сагласност Завода за запошљавање за запошљавање странца , да су завршили обавезу према запосленом.Законом о запошљавању И раду странаца утврђен је поступак добијања радне дозволе за странца ,а она представља само услов да са странцем послодавац може закључити уговор о раду и да га може пријављити на обавезне видове социјалног осигурања.
Значи да запослени странац на овај начин улази у режим запослених Црне Горе и сртазмјерно дужини радног односа има иста права као и остали запослени.
Због утврђених неправилности ,од стране инспектора рада, у назначеном периоду донесено 1129 указивања ради отклањања неправилности ,затим је донесено 136 рјешења којим је наложено отклањање неправилности, код 94 субјеката надзора изречена привремена мјера забране рада до отклањања неправилности,изречено је 1339 мандатних казни на лицу мјеста у укупном износу од 220.935,00еура И готово све су уплаћене
Поднесено је 24 иницијативе за вршење инспекцијског надзора од стране запослених ( један број је анонимних) ,поднесено је 48 захтјева за покретање прекршајног поступка, поднесена је И једна кривична пријава због повреде печата ,по налогу инспектора рада трансформисан је радни однос са одређеног на неодређено вријеме за 293 запослена,затим је надзором утврђено да је запослено 1092 странца,на име доприноса за пензијско осигурање по налогу инспектора рада уплаћено је 651.495,00 еура,затим су изречена И три закључка о кажњавању ради обезбјеђења извршења рјешења у укупном износу од 6.500,00.
Стање у области поштовања права запослених ,далеко је од савршеног али у оквиру кадровских капацитета инспекције рада приоритетно вршимо надзор по иницијатибвама за вршење инспекцијског надзора. Иницијативе могу да поднесу запослени који сматрају да им је неко право повријеђено као И било ко, ко сматра да је дошло до повреде јавног интереса на начин да се не поштују права запослених.
Законом о инспекцији рада утврђена је обавеза инспекторима рада, да када је то због природе надзора могуће, чувају идентитет подносиоца иницијативе,па И анонимне иницијативе се процесуирају.Требало би да ова норма запослене који сматрају да им послодавци ускраћују неко право,подстакне да се обраћају инспекцији рада иницијативама за вршење инспекцијског надзора без страха да ће трпјети последице.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?