Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министарство рада и социјалног старања и Министарство просвјете и науке настављају започету активност обезбјеђивања бесплатних уџбеника за дјецу

Објављено: 16.09.2009. 23:09 Аутор: Насловна страна
Министарство рада и социјалног старања и Министарство просвјете и науке и у овој години настављају започету активност обезбјеђивања бесплатних уџбеника за дјецу корисника права на материјално обезбјеђење породице (13.752 корисника), дјецу без родитељског старања која се налазе на породичном смјештају (175 корисника) и дјецу палих бораца (22 корисника).
Бесплатни уџбеници биће обезбијеђени корисницима који су извршили повраћај бесплатно добијених уџбеника у школској 2008-2009. години, на шта су се обавезали приликом прошлогодишње расподјеле. Да би остварили наведено право, било је потребно доставити потврду надлежног центра за социјални рад о остваривању социјално-заштитног права.
Министарство просвјете и науке доставило је у понедјељак 14. септембра Заводу за уџбенике и наставна средства податке о броју уџбеника за И, ИИ и ИИИ разред основне школе, како би комплете уџбеника дистрибуирали по школама. Значи, ученици који похађају И, ИИ и ИИИ разред основне школе ових дана добиће нове комплете уџбеника преко школских библиотека у својим школама.
Ученици који похађају ИВ, В, ВИ, ВИИ, ВИИИ и ИX разред основне школе били су у обавези да врате прошлогодишње уџбенике. Преко школских библиотека ученици виших разреда добили су коришћене уџбенике за ову школску годину. Након цјелокупне акције враћања прошлогодишњих уџбеника и задуживања нових корисника, школе ће доставити нове спискове Министарству просвјете и науке, да би се набавили уџбеници који заиста недостају за ученике кориснике овог права.
Ученици који похађају гимназију добиће бесплатне уџбенике преко школских библиотека, уколико су извршили повраћај уџбеника за школску 2008-2009. годину.
Ученици средњих стручних школа који су остварили право на новчану помоћ за куповину уџбеника у школској 2008-2009. години, потребно је да надлежном центру за социјални рад доставе потврду да су уџбенике вратили школској библиотеци, након чега ће добити бесплатне уџбенике за ову школску годину или средства у износу од 90 преко надлежног центра за социјални рад, уколико нема обезбијеђених уџбеника у школи.
Исплата наведених средстава отпочеће сљедеће недјеље.
Ученици ромске националности који ће ове школске године похађати И разред основне школе, добили су преко школских библиотека бесплатне комплете уџбеника и школски прибор, за шта су средства обезбијеђена посредством Министарства за људска и мањинска права, док су ученици старијих разреда уџбенике добили од средстава Министарства просвјете и науке.
Дјеца са сметњама у развоју која су укључена у редован васпитно образовни процес, такође добијају бесплатне уџбенике преко школских библиотека.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?