Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар рада и социјалног старања Суад Нумановић поставио камен темељац за стамбени објекат за пензионере у Никшићу

Објављено: 18.09.2009. 23:45 Аутор: Насловна страна
Поводом дана Општине Никшић, министар рада и социјалног старања др Суад Нумановић присуствовао је свечаној сједници Скупштине Општине и отварању објекта 'Дневни центар за дјецу ометену у развоју', а након тога заједно са предсједником Општине Небојшом Радојичићем поставио камен темељац за стамбени објекат од 12 стамбених јединица за пензионере у Никшићу.

Почетак изградње зграде за пензионере у Никшићу представља једну од активности на побољшању материјалног положаја пензионера. Имајући у виду чињеницу да у Црној Гори постоји велики број пензионера са неријешеним стамбеним питањем, као и друштвену потребу да се тој категорији становништва обезбиједи адекватан смјештај, од Министарства рада и социјалног старања потекла је иницијатива за изградњу станова за пензионере у Никшићу.
Реализација тог пројекта и партнерство Владе и општине Никшић представља добар модел сарадње Владе и локалних власти, који треба примијенити и у другим општинама. Ускоро се очекује реализација таквог пројекта и у Беранама, а Влада, односно Министарство рада и социјалног старања у сарадњи са Фондом пензијског и инвалидског осигурања и Савезом удружења пензионера, радиће на реализацији сличних пројеката и у другим општинама, како би се обезбиједили што квалитетнији услови живота пензионерске популације.

Финансијска средства за изградњу објекта обезбиједили су Министарство рада и социјалног старања, Фонд пензијског и инвалидског осигурања и Општина Никшић са по 100.000 еура, док ће Савез удружења пензионера издвојити дио средстава у складу са својим могућностима, чиме је затворена финансијска конструкција за изградњу објекта.

Пројектну документацију обезбиједило је Министарство рада и социјалног старања, а локацију за изградњу Општина Никшић, која је преузела и обавезу прибављања потребних дозвола и сагласности за изградњу објекта, вршења стручног надзора над извођењем радова, обезбијеђивањем инфраструктурних прикључака за објекат, као и ослобађања од плаћања накнаде за комуналије. Подјелу станова ће вршити Удружење пензионера Општине Никшић, на основу критеријума дефинисаних Правилником о рјешавању стамбених питања пензионера.

Кроз активности Министарства рада и социјалног старања и Фонда пензијског и инвалидског осигурања, Влада Црне Горе улаже максималне напоре да, у складу са финансијским могућностима, допринесе побољшању материјалног положаја пензионера.
Редовност у исплати пензија и њихово редовно законско усклађивање је приоритетна активност Владе и Фонда ПИО. У овој години, у јануару и јулу пензије и новчане накнаде су укупно усклађене за 7,35%, тако да просјечна пензија са најновијим повећањем износи 256 еура.

У овој години једном броју пензионера са најнижим примањима обезбијеђена је субвенција за утрошену електричну енергију и једнократне социјалне помоћи, те одмор и опоравак у одмаралиштима у Игалу, Жабљаку и Улцињу и набавка зимнице по субвенционираним цијенама за око 20.000 пензионера, у чијој патриципацији ће учествовати Министарство рада и социјалног старања, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Фонд ПИО, у износу од 400.000 еура.

Са Савезом удружења пензионера и општинским удружењима пензионера, у 2009. години реализована је расподјела помоћи социјално најугроженијим пензионерима, за што је Министарство рада и социјалног старања обезбиједило из буџета 150.000 еура, док је Фонд ПИО обезбиједио додатних 150.000 еура из средстава намијењених социјалном програму.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?