Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: 1. октобар - Међународни дан старих

Објављено: 01.10.2009. 16:25 Аутор: Насловна страна
Демократичност свакога друштва се мјери његовом способношћу да свима пружи једнаке шансе да активно учествују у социјалном, економском, политичком и културном животу. Отуда је посебна одговорност обезбјеђење заштите и пуне интеграције рањивих категорија становништва. Обавеза је сваке млађе генерације да на најбољи начин обезбиједи миран и достојанствен живот онима који су га уткали у развој нашег друштва.

Као и у већини земаља, очито је да се и у Црној Гори процес старења становништва убрзава. Око 17% наше популације је старије од 60 година, око 12% становника је старије од 65 година, а биљежи се и раст старијих од 80 година живота. Промјене у традиционалном начину живота нужно су довеле до потребе осмишљавања квалитетних облика заштите становника трећег животног доба.

У предузимању активности за изградњу институција модерне демократске, правне и ефикасне државе и постизања бржег социјално-економског и друштвеног развоја и ефикасног укључивања у европске интеграционе процесе, Влада Црне Горе је усвојила "Стратегију развоја социјалне заштите старих лица", којом је трасирала будуће правце заштите старих лица. Усвојени основни принципи подразумијевају:

да се стара лица третирају као активни учесници развоја друштва;
да се уважи феномен старења у свим аспектима политике развоја друштва и обезбиједи квалитетнији, свестранији и ангажованији однос свих субјеката друштва према питањима старења становништва;
да се посвети пуна пажња развијању различитих видова подршке породици и помоћи старим лицима у њиховом животном окружењу и омогући да стара лица, угрожена неповољним животним околностима, остану у свом домаћинству и познатом окружењу по могућности до краја живота или док им се у тим околностима не угрози животни опстанак и егзистенција, односно док им за задовољавање егзистенцијалних потреба није неопходан одговарајући организовани облик или мјера социјалне заштите;
да се стално подстиче друштвена интеграција старих лица, унапређује њихов друштвени положај, подстичу различити облици активитета и, најширом друштвеном акцијом, ствара позитивна друштвена клима и разумјевање старости као стања, старења као процеса и старих лица као добне групе;
да се изгради интегрални концепт и обезбиједи координација и сарадња у пружању услуга социјалне и здравствене заштите старих лица, нарочито у сеоским и брдско-планинским подручјима.




У реформи тог система водиће се рачуна да пракса његовог остваривања спрјече стигматизацију и зависност корисника од социјалних служби. Да би се то постигло развијаћемо услуге, односно сервисе који подржавају живот у заједници дневне центре, помоћ и његу у кући, хранитељство, клубове за стара и одрасла лица, службе за пружање психосоцијалне подршке, организовати услуге исхране, различите моделе становања уз подршку и др.

У Црној Гори постоји један државни дом - Дом за смјештај старих лица Грабовац у Рисну, у оквиру којег је отворен и објекат за палијативну његу. Укупни капацитет тог дома је 310 корисника, а у току су и завршне активности на отварању Дома старих у Бијелом Пољу, капацитета око 300 корисника. Такође се стварају претпоставке да се такве установе отворе у Пљевљима и Подгорици.

У наредном периоду посебна пажња ће бити посвећена афирмацији јавно-приватног партнерства у тој области, како би се промовисала конкурентност и омогућио већи избор корисницима услуга.

У сарадњи са Заводом за запошљавање и локалном самуправом реализује се Пројекат Помоћ у кући", који се споводи у 16 општина у Црној Гори на партнерској основи, и то у Подгорици, Никшићу, Беранама, Пљевљима, Бијелом Пољу, Херцег Новом, Бару, Котору, Тивту, Будви, Улцињу, Даниловграду, Цетињу, Рожајама, Плаву и Колашину. У оквиру тог пројекта запослено је 170 геронтодомаћица, које брину о преко 1.200 старих лица, што је скоро четири капацитета Дома за стара лица у Рисну. Ријеч је о моделу кућне помоћи старим лицима, која се првенствено огледа у физичком збрињавању и социјално - психолошкој подршци старим лицима, а све у циљу подизања квалитета живота у старости и омогућавања да старе особе што дуже остану у окружењу у којем су живјеле и радиле.

И ове године, као и претходних, 1 октобар међународни дан старих биће обиљежен у ЈУ Дом за смјештај старих лица Грабовац у Рисну.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?