Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Потписан Споразума билатералне сарадње Министарства рада и социјалног старања Црне Горе и ГИП Интерантионал- Агенције за међународну сарадњу Министарства рада, социјалних односа, солидарности, породице и града Републике

Објављено: 20.10.2009. 22:03 Аутор: Насловна страна
Данас је у Министарству рада и социјалног старања потписан Споразум о билатералној сарадњи између Министарства рада и социјалног старања Црне Горе и ГИП Интерантионал- Агенције за међународну сарадњу Министарства рада, социјалних односа, солидарности, породице и града Републике Француске. Споразум су потписали помоћник министра за тржиште рада и запошљавање Владимир Радованић и предсједник ГИП Интернатионала Мишел Тјери (Мицхел Тхиеррy).

До сада су имплементирана два таква програма сарадње. Први програм потписан је 2006. године, други за период 2007-2008. године, а овај трећи трајаће од 2009 2011. године.

Господин Радованић је истакао да је потписани споразум конципиран кроз билатералну сарадњу у оквиру три компоненте и то рад, запошљавање и обука. Он је нагласио да ће се у у оквиру прве компоненте, чији је стратешки правац трансфер и примјена европских тековина у сфери рада, дјеловати кроз два пројектна правца: јачање здравља и сигурности на раду и промовисање социјалног дијалога. У компоненти запошљавања основно опредјељење је бољи приступ тржишту рада за тешко запошљиве категорије, односно омогућавање прије свега популацији младих и лицима која су незапослена дуже вријеме, и који се налазе у сеоским срединама, приступ тржишту рада. Пилот пројекат у оквиру те компоненте биће реализован у Колашину. Трећа компонента која се односи на обуку, поставља као стратешки правац структурни механизам префесионалне обуке. Сектори хотелијерства и угоститељства су оцијењени као посебно прикладни циљни сектори, а активности ће се реализовати у оквиру два пројекта и то техничке подршке за механизам обуке инструктора и помоћ у увођењу издавања сертификата. Техничко педагошка обука инструктора ће се организовати у секторима угоститељства и хотилијерства и то за занимања кувар, конобар, рецепционер и собарица.

Господин Тјери је рекао да је овај програм наставак успјешне сарадње са Министарством рада и социјалног старања Црне Горе, и да вјерује да ће тако бити и у три наредне године. Он је истакао да овакве активности које укључују двије државе, поред обостране користи у размјени искуства, доприносе и бољем разумијевању и достизању европских тековина (ацqуие цоммунитарие).

Потписивању Споразума је присуствовао и амбасадор Републике Француске у Црној Гори Бернар Гаранше (Бернард Гаранцхер), који је изразио задовољство због наставка сарадње на заједничком пројекту и казао да се ради о три компоненте које су веома важне за област социјале. Он је казао да имплементација таквих пројекта јача дијалог између државног и приватног сектора. Амбасада Републике Француске ће пружити сву неопходну подршку имплементацији овог пројекта, закључио је на крају амбасадор Гаранше.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?