Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Састанак министра рада и социјалног старања др Суада Нумановића са представницима Удружења војних пензионера Црне Горе

Објављено: 21.10.2009. 21:42 Аутор: Насловна страна
Министар рада и социјалног старања др Суад Нумановић одржао је данас састанак са представницима Удружења војних пензионера Црне Горе. На састанку се разговарало о актуелним питањима, везаним за статус војних пензионера, у контексту Закона о измјенама и допунама Закона о пензијско инвалидском осигурању.
Предсједник Удружења Драган Тиодоровић је саопштио да су војни пензионери незадовољни материјалним положајем и рјешавањем стамбених питања, нагласивши да је та категорија оштећена и по основу курсних разлика приликом превођења пензија из динарског износа у противриједност у еурима. Као проблем истичу и то, што у периоду од 2004-2006. године њихове пензије нијесу усклађиване са трошковима живота. Он је нагласио да постоји 66 лица - корисника војних пензија који нијесу примили пензију 21 мјесец, осврнувши се и на појединачне специфичне случајеве нарочите угрожености.
Министар Нумановић је упознао представнике Удружења војних пензионера са свим досадашњим активностима Министарства рада и социјалног старања на рјешавању статуса корисника војних пензија у Црној Гори, од тренутка када су они укључени у пензијски систем Црне Горе, односно од 15. августа 2007. године, када је усвојен Закон о измјенама и допунама Закона о пензијско инвалидском осигурању Црне Горе. Он је рекао да ће одређени адресирани проблеми који су у надлежности Министарства рада и социјалног старања, бити и даље рјешавани и у складу са поменутим Законом.
У циљу ријешавања проблема у исплати пензија, за оне кориснике који на дан ступања на снагу Закона о измјенама и допунама Закона о пензијско инвалидском осигурању нијесу имали пребивалиште у Црној Гори, надлежни државни органи извршили су додатне провјере њиховог пребивалишта по списку који је добијен од Министарства рада и социјалне политике Републике Србије. Корисници са тог списка који испуњавају услове у погледу пребивалишта, сагласно Закону, биће укључени у исплату, док ће Република Србија преузети исплату војних пензионера са њиховим пребивалиштем.
Са наше стране постоји добра воља да помогнемо и комуницирамо са надлежним институцијама, у циљу рјешавања тих питања у складу са законодавством Црне Горе, закључио је министар Нумановић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?