Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана Друга ванредна сједница Социјалног савјета

Објављено: 07.11.2009. 23:34 Аутор: Насловна страна
Друга ванредна сједница Социјалног савјета одржана је данас 07. новембра 2009. године у Влади Црне Горе.

Ванредна сједница је заказана како би се разматрале активности поводом измјена и допуна Општег колективног уговора, и оног што је по овом питању урадила Радна група Социјалног савјета, а нарочито због немогућности усаглашавања одређених питања на нивоу Радне групе.

Радна група Социјалног савјета формирана је по Одлуци Савјета како би се започео процес усаглашавања ставова социјалних партнера по питању измјена и допуна Општег колективног уговора. Радну групу чине представници Социјалног савјета, Владе Црне Горе, Савеза синдиката Црне Горе (ССЦГ), Уније слободних синдиката Црне Горе (УССЦГ), Уније послодаваца Црне Горе (УПЦГ) и Монтенегро бизнис алијансе (МБА).

Радна група је презентирала оно што је урађено, на бази до сада вођених преговора, при чему је важно истаћи чињеницу да су се социјални партнери усагласили да минималана зарада не може бити нижа од 30% просјечне зараде у Црној Гори, стављајући то у контекст даљег процеса преговарања. Дио одредби који се односи на дисциплински поступак је такође у највећој мјери усаглашен. Током дискусије изњети су ставови свих социјалних партнера, као и мишљење да Радна група може вршити усаглашавања до одређеног нивоа. Коначни текст понуђених рјешења ће бити резултат консензуса у оквиру органа социјалних партнера.

Сједницом је предсједавао предсједник Социјалног савјета и министар рада и социјалног старања др Суад Нумановић, који је нагласио да је ово процес у коме су од почетка равноправно укључени сви социјални партнери, и да је неопходно уложити додатни напор како би се овај процес убрзао у интересу како запослених тако и послодаваца. Овакав социјални дијалог још више добија на значају у условима дјеловања глобалне економске кризе и отклањања њених посљедица, чији негативни ефекти нису да сада били изражени у Црној Гори, закључио је министар Нумановић.

Дат је предлог да се у наредних мјесец дана размотре преостала неусаглашена питања, уважавајући специфичности сектора привреде и непривреде и да се понуде одређена рјешења која би била у духу консензуса све три заинтересоване стране, и била саставни дио Измјена и допуна општег колективног уговора.


ПР служба Министарства рада и социјалног старања
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?