Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар рада и социјалног старања Суад Нумановић разговарао са регионалним директором УНИЦЕФ-а за Централну и Источну Европу и Заједницу независних држава Стивеном Аленом

Објављено: 18.11.2009. 01:39 Аутор: Насловна страна
Министар рада и социјалног старања др Суад Нумановић примио је данас регионалног директора УНИЦЕФ-а за Централну и Источну Европу и земље Заједнице независних држава Стивена Алена.

Минисатар Нумановић је истакао да Влада Црне Горе посебну пажњу посвећује питању унапређивања социјалне политике и нарочито заштити права дјеце. То је и потврђено усвајањем низа стратешких докумената, чији је циљ поштовање најбољег интереса дјетета. Тренутно су у припреми Нацрт Закона о малољетничком правосуђу и Нацрт закона о забрани од насиља у породици, а за квалитетну имплементацију тих закодавних аката неопходно је оснажити кадровске капацитете у Центрима за социјални рад у Црној Гори.

Министар Нумановић је нагласио да је битно да сва дјеца имају једнаку шансу за активно учешће у свим сферама друштвеног живота. Развој мреже дневних центара у свим општинама Црне Горе, за дјецу и омладину са сметњама у развоју, даће још боље ефекте у постизању већег степена њихове социјалне инклузије. Он је додао да је Министарство рада и социјалног старања са пројектом Реформа система социјалне и дјечје заштите: Унапријеђење социјалне инклузије, аплицирало за средства из предприступних фондова Европске комисије ИПА 2010 и ако тај пројекат буде прихваћен, очекује се да његова имплементација почне у другој половини 2010. године.

Господин Ален се осврнуо на досадашњу сарадњу Владе Црне Горе и УНИЦЕФ-а, констатујући да је она била успјешна и са заједничким циљем, а то је добробит дјеце. Он је изразио спремност да УНИЦЕФ и даље настави да подржава пројекте у Црној Гори. Пројекат развоја мреже дневних центара је добар пут ка остваривању принципа децентрализације и УНИЦЕФ је спреман да пружи подршку, која би подразумијевала експертску помоћ у оквиру развоја кадровских капацитета.

Министар Нумановић се је изразио захвалност на досадашњој подршци који је УНИЦЕФ пружао Влади Црне Горе.

Заједнички је оцијењено да је организовање регионалних консултација Копенхашки критеријуми и права дјеце у Милочеру, чији је Црна Гора домаћин, била одлична прилика за размјену искустава и јачање узајамне сарадње између држава у региону, нарочито на пољу заштита права дјеце.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?