Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Обраћање министра рада и социјалног старања Суада Нумановића на пријему организованом поводом обиљежавања 20 година од усвајања УН Конвенције о правима дјетета

Објављено: 21.11.2009. 02:16 Аутор: Насловна страна
Подгорица, Вила Горица 20. новембар 2009. године

Поздравна ријеч министра рада и социјалног старања др Суада Нумановића на пријему поводом обиљежавања 20 година од усвајања УН Конвенције о правима дјетета


Поштовани господине Ђукановићу,
Поштовани господине Аванесов,
Поштована госпођо Скинер,
Екселенције,
Даме и господо,
Драги пријатељи,

Задовољство ми је да вас у име Владе Црне Горе поздравим на Међународни дан дјетета, када обиљежавамо 20 година од усвајања Конвенције о правима дјетета, првог међународноправно обавезујућег документа у области дјечијих права.

У циљу обиљежавања јубилеја, Влада Црне Горе и УНИЦЕФ, су заједно организовали кампању која је кроз одговарајуће програме настојала да афирмише значај универзалне борбе за заштиту права дјетета, а чији саставни дио је и данашњи пријем под покровитељством предсједника Владе Црне Горе господина Мила Ђукановића.

Од 20. новембра 1989. године када је усвојена у Генералној скупштити Уједињених нација до данас, Конвенција је постигла готово универзалну прихваћеност. Конвенција је промијенила положај дјеце, унаприједила доступност основних социјалних услуга, прије свега у области здравства, образовања и социјалне заштите, унаприједила родну равноправност и истакла учешће дјеце у доношењу одлука као право на уважавање њиховог мишљења.

Међутим, оно што је значајније, Конвенција је утицала на измјену законодавног оквира у многим земљама, чије су владе полазећи од одредби и принципа које Конвенција прописује вршиле измјене и стварале услове за квалитетнији, сигурнији и бољи живот дјеце, остваривање њихових права и развој без дискриминације и у складу са њиховим најбољим интересом.

Конвенција је обавезала земље не само да развијају своје политике и стварају услове за унапређење положаја дјеце, већ су земље и њихове владе преузеле одговорност да у потпуности примјењују одредбе Конвенције и њених додатних протокола.

Бројни извјештаји Дјечјег фонда УН, Свјетске здравствене организације, Програма за храну и других агенција и програма из система УН, указују на значајно побољшање положаја дјеце у свијету, али свједоче, нажалост, и о томе да су дјеца и даље жртве разних облика насиља, оружаних сукоба, трговине људима, експлоатације разних облика - од илегалног рада до сексуалног искоришћавања. Указују на и даље велики број неухрањене дјеце, дјеце заражене вирусом ХИВ, огроман број дјеце која умире од глади, огроман број дјеце која не похађају основну школу...

Све ово нас заједно упозорава и обавезује да морамо чинити више како би сва дјеца, не само дјеца у нашим земљама, живјела у свијету који поштује и ствара услове за њихов срећан и безбједан живот и развој.

Црна Гора, као једна од страна уговорница Конвенције, чврсто је посвећена њеној пуној имплементацији. У сарадњи са УНИЦЕФ и цивилним сектором израђен је и поднијет иницијални извјештај о имплементацији Конвенције за права дјетета у децембру 2008. године, док су извјештаји о имплементацији Првог и Другог протокола уз ову Конвенцију поднијети 1. јуна о.г.

Своје политике, Влада Црне Горе фокусира на главне области социјалне инклузије и дјечије заштите, са нагласком на међуресорско улагање за дјецу и заштиту најрањивијих и маргинализованих група, као и на јачање капацитета, на локалном и централном нивоу, у планирању и побољшању праћења дјечијих права кроз јачање система и институција.

Као стабилна земља на сигурном путу ка европским интеграцијама, Црна Гора значајне напоре посвећује области реформе социјалне политике за дјецу и хармонизацији националног законодавства из домена дјечијих права са стандардима Европске уније, и с тим у вези посебно водећи рачуна да се креирању реформских програма и законских оквира прилази из угла Копенхашких критеријума и дјечјих права. Влада Црне Горе ће наставити да унапређује положај дјеце и ствара услове за бољи живот дјеце, будућих грађана Европске уније. Вјерујем да ћемо на том путу имати подршку свих међународних партнера.

Дозволите ми да на крају изразим захвалност нашим пријатељима из Канцеларије УНИЦЕФ за подршку у организовању и вођењу ове кампање и изразим чврсто увјерење и одлучност Владе Црне Горе да наставимо заједнички рад на подизању опште друштвене свијести о неопходности стварања Свијета по мјери дјетета - сигурног окружења у коме дјеца несметано уживају своја права и активно учествују у свим сферама друштва.


Захваљујем. Audio
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?