Александар Дамјановић

министар финансија

Александар Дамјановић по струци је магистар економских наука и током студија је награђен као најбољи студент Економског факултета у Подгорици, 1992. године.

По завршетку студија, радио је као савјетник у Министарству финансија Црне Горе, а затим као савезни девизни инспектор у Министарству финансија СРЈ, одјељење у Подгорици. У периоду од 2004. до 2007. године, био је Секретар Клуба посланика СНП-а у Скупштини Црне Горе, а затим је, до 2020. године, био посланик. Током обављања посланичке функције, био је члан неколико радних тијела Скупштине, укључујући Административни Одбор и Одбор за политички систем и правосуђе, али и Предсједник Одбора за економију, финансије и буџет Скупштине Црне Горе. Дамјановић је 2006. године био Предсједник републичког Одбора за финансирање референдумске кампање, а затим и Предсједник Клуба посланика у три сазива Скупштине. Током 2021. године, био је вршилац дужности директора Управе прихода, а касније и Управе прихода и царина.

Током своје богате каријере, био је члан Националног савјета за европске интеграције и члан Националне комисије за борбу против организованог криминала и корупције. Такође, био је и члан парламентарног пленума Енергетске заједнице и члан Европског форума за обновљиве енергетске изворе.

Добитник је регионалне награде "ЕТА" за допринос обновљивом коришћењу енергије и енергетске ефикасности 2015. године.

Учесник је великог броја семинара, округлих столова и конференција у међународној и домаћој организацији, као што су Молитвени доручак УС, Парламентарна димензија ЕУ предсједавања, ГИЗ, Амерички савјет младих политичких лидера, итд.

Говори енглески језик.

 

Kонтакт

мр Александар Дамјановић

министар
Адреса:
Станка Драгојевића 2