Бригадни генерал Милутин Ђуровић

начелник Генералштаба Војске Црне Горе

Садржај:
ОбразовањеКаријераУсавршавањеОдликовања и награде Хобији и интересовања

Бригадни генерал Милутин Ђуровић рођен је 29. јануара 1974. године у Бијелом Пољу.

Образовање

Основну школу је завршио у Мојковцу, а Војну гимназију у Београду. Војну академију копнене војске, као официр артиљерије, завршио је 1997. године у Крагујевцу. 

Каријера

Каријеру је започео у 83. моторизованој бригади у Бару, у којој је до 2004. обављао дужности командира вода и командира хаубичке батерије 105мм.

Од 2004. до 2011. године обављао је низ командних дужности у 5. моторизованој бригади, Лакој пјешадијској бригади, Бригади копнене војске, а од 2006. до 2011. године био је и повремено ангажован у Дирекцији за контролу наоружања (Верификационом центру) Министарства одбране у реализацији међународних споразума о контроли наоружања, активностима ОЕБС-а, као и имплементацији осталих конвенција и међународних споразума. Од 2011. до 2015. године био је командант Планинског батаљона Бригаде копнене војске, од 2015. до 2017. обављао је дужност команданта Пјешадијског батаљона, а након тога, до 2018. године, био је начелник Оперативног центра Генералштаба Војске Црне Горе.

Бригадни генерал Ђуровић је у 2018. години обављао дужност инспектора И у Одјељењу за инспекцијски надзор Министарства одбране, а од 2019. године био је шеф Одсјека за стратешко одбрамбено и војно планирање у Дирекцији за стратешко планирање одбране Директората за политику и планирање одбране у Министарству одбране.

Усавршавање

Генералштабно усавршавање у Генерал-адмиралштабној интернационалној школи у Хамбургу у СР Њемачкој, завршио је 2014. године.

Одликовања и награде

Генерал Ђуровић је током каријере више пута похваљиван и награђиван. Одликован је Медаљом за заслуге у областима одбране и безбједности.

У чин бригадног генерала унапријеђен је 16. априла 2021. године, када је и постављен на дужност начелника Генералштаба Војске Црне Горе.

Хобији и интересовања

Хоби му је планинарство, а од 2015. године предсједник је Клуба војних планинара Црне Горе „Капетан“. Клуб војних планинара Црне Горе „Капетан“ члан је Планинарског савеза Црне Горе, а преко овог Клуба, Црна Гора је чланица Интернационалне федерације војних планинара – ИФМС (Интернатионал Федератион оф Моунтаин Солдиерс).

Генерал Ђуровић говори њемачки и енглески језик.

Ожењен је и има двоје дјеце.