Дамјановић - Грубишић: Убрзати реформе да Црна Гора буде предводник проширења ЕУ

Објављено: 21.06.2022. 12:11 Аутор: Министарство финансија

МИНИСТАР ФИНАНСИЈА ДАНАС РАЗГОВАРАО СА АМБАСАДОРОМ ХРВАТСКЕ У ЦРНОЈ ГОРИ

Министар финансија, мр Александар Дамјановић разговарао је данас са амбасадором Хрватске у Црној Гори, Веселком Грубишићем о тјешњој међусобној сарадњи и размјени искустава значајних за обје државе.

"Најважније је да Црна Гора убрза реформе, да што прије уђе у Европску унију (ЕУ) и буде предводник проширења", оцијенили су министар Дамјановић и амбасадор Грубишић.

Дамјановић је нагласио значај подршке коју Хрватска дужи период пружа Црној Гори на европском путу.

Грубишић је указао да убрзани пријем Црне Горе у ЕУ зависи од резултата државе, који ће бити вредновани. Он је истакао да Хрватска остаје снажна подршка у преношењу знања и искустава у свим потребним областима, позивајући црногорског министра финансија да посјети сусједе.

"Нама ЕУ долази кроз Хрватску која је ослонац на путу придруживања великој европској породици. Црна Гора вас види и као значајну подршку и поузданог партнера за превазилажење тешкоћа које намеће криза због рата у Украјини, посебно са енергентима и храном", поручио је Дамјановић.

Министар је истакао да је раст цијена хране, који изазива нова криза, озбиљан регионални проблем те да је сарадња важна за рјешавање тих проблема.

"Сусједи се морају ослањати једни на друге, а колико је то важно посебно се види у кризним ситуацијама", додао је Дамјановић.

Саговорници продубљивање сарадње виде у јачању конкурентности привреде те у областима енергетике, саобраћаја и ИТ сектора, као и у рјешењима за заустављање тренда одласка радне снаге у друге државе. Истакнут је и значај ефикаснијег коришћења европских фондова, нарочито за развој пољопривреде.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?