Филмски центар Црне Горе: Радна посјета општинама на сјеверу Црне Горе

Директорица Филмског центра Црне Горе, Александра Божовић, са сарадницима је посјетила више градова на сјеверу Црне Горе: Никшић, Плужине, Шавник, Жабљак, Пљевља, Бијело Поље, Беране и Колашин. 

Састанак је такође одржан са представницима Иновационо предузетничког центра „Технополис“, на ком је било ријечи о заједничким активностима и пројектима из области нових технологија, унапређења инфраструктуре и иновативних приступа и модела за развој кинематографског сектора.

Главни циљ радне посјете била је анализа постојећег стања у културним центрима Црне Горе, као носиоцима приказивачких активности, те проналажење прикладног начина за даље иницијативе које ће бити спроведене у оквиру програма дигитализације биоскопа у Црној Гори. 

Током посјете, у већини наведених градова, констатована је неповољна ситуација у приказивачкој дјелатности. Она се прије свега односи на застарјелу технику или непостојање адекватне опреме за приказивање, те на отежане услове рада, нарочито у зимском периоду, који се везују за инфраструктурне проблеме самих објеката. На састанцима се, поред изласка на терен и разговора са представницима центара и локалне самоуправе, разговарало и о осталим стимулативним инструментима и активностима који ће од стране Филмског центра бити реализовани у наредном периоду, а који, између осталог, укључују и програм путујућег биоскопа (Mobile Cinema).

Предмет разговора су, такође, били кадровски капацитети центара за културу, са посебним фокусом на техничко особље. Уз то, испланирани су програми организовања радионица и предавања који ц́е унаприједити вјес̌тине и знања у овој области. Унапређење система дистрибуције у Црној Гори кроз проналажење модела за стимулацију и развој црногорских дистрибутерских компанија, такође је била тема разговора, те један од приоритета на ком ће се радити у наредном периоду. Разговарало се и о заједничким иницијативама које би за циљ имале развој филмске публике, са нагласком на едукацију дјеце и младих.

Наставак дигитализације биоскопа у Црној Гори, као једна од приоритетних области рада, створиће услове за развој локалне културе, заштиту и промоцију разноликости културног израза, те учинковиту циркулацију црногорских аудио-визуелних дјела широм земље. 

Филмски центар Црне Горе је до сада учествовао у дигитализацији биоскопских сала у Бијелом Пољу, Котору, Бару, Цетињу и Улцињу. 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?