Генерал Пешић на састанку Мултинационалне савјетодавне групе РАЦВИАЦ-а

Објављено: 12.10.2021. 14:18 Аутор: Министарство одбране

Генерални директор Директората за политику одбране генерал мајор Рајко Пешић учествовао је данас на 46. састанку Мултинационалне савјетодавне групе (МАГ) Центра за безбједносну сарадњу (РАЦВИАЦ) у Ракитју, Република Хрватска.

Указујући на посвећени заједнички рад чланова, придружених чланица, посматрача и међународних партнера, генерални директор Пешић је истакао значај регионалних иницијатива за сваку земљу која тежи даљем унапређењу одбрамбених капацитета, а који су важни за очување стабилности и напретка региона. Он је потврдио континуирану спремност Црне Горе да допринесе јачању постојеће сарадње у оквиру РАЦВИАЦ-а, додавши да се значај ове регионалне иницијативе огледа у очувању и његовању основних демократских вриједности, што је предуслов за успјешност европских и евроатлантских интеграција.

Учесници састанка сложили су се да је пандемија  ЦОВИД-19 још једном подсјетила на важност јачања међусобне солидарности, интегрисане акције и колективног приступа заједничким изазовима, као и да је  РАЦВИАЦ и у овој ситуацији показао флексибилност и доказао способност прилагођавања новонасталим околностима, а све у циљу несметане реализације годишњег програма РАЦВИАЦ-а и очувања мира и стабилности у овом дијелу Европе.

Констатовано је да се у складу са глобалним кретањима и новим безбједносним изазовима, мијењала и примарна мисија РАЦВИАЦ-а, што је један од кључних фактора за успјешно функционисање ове регионалне иницијативе.

Галерија

gallery.media[0].alt
1/4
item.alt
item.alt
item.alt
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?