General Pešić na sastanku Multinacionalne savjetodavne grupe RACVIAC-a

Objavljeno: 12.10.2021. 14:18 Autor: Ministarstvo odbrane

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane general major Rajko Pešić učestvovao je danas na 46. sastanku Multinacionalne savjetodavne grupe (MAG) Centra za bezbjednosnu saradnju (RACVIAC) u Rakitju, Republika Hrvatska.

Ukazujući na posvećeni zajednički rad članova, pridruženih članica, posmatrača i međunarodnih partnera, generalni direktor Pešić je istakao značaj regionalnih inicijativa za svaku zemlju koja teži daljem unapređenju odbrambenih kapaciteta, a koji su važni za očuvanje stabilnosti i napretka regiona. On je potvrdio kontinuiranu spremnost Crne Gore da doprinese jačanju postojeće saradnje u okviru RACVIAC-a, dodavši da se značaj ove regionalne inicijative ogleda u očuvanju i njegovanju osnovnih demokratskih vrijednosti, što je preduslov za uspješnost evropskih i evroatlantskih integracija.

Učesnici sastanka složili su se da je pandemija  COVID-19 još jednom podsjetila na važnost jačanja međusobne solidarnosti, integrisane akcije i kolektivnog pristupa zajedničkim izazovima, kao i da je  RACVIAC i u ovoj situaciji pokazao fleksibilnost i dokazao sposobnost prilagođavanja novonastalim okolnostima, a sve u cilju nesmetane realizacije godišnjeg programa RACVIAC-a i očuvanja mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope.

Konstatovano je da se u skladu sa globalnim kretanjima i novim bezbjednosnim izazovima, mijenjala i primarna misija RACVIAC-a, što je jedan od ključnih faktora za uspješno funkcionisanje ove regionalne inicijative.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/4
item.alt
item.alt
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?